Presedintele a semnat decretul de numire ca ambasador in Franta a lui Luca Niculescu

Iulian Popescu | 09.01.2016

Presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind acreditarea jurnalistului Luca Niculescu in calitatea de ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Franceza, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Pe aceeași temă

 

Luca Niculescu fost corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 şi Liberation. A realizat emisiuni TV la Money Channel, iar în anul 2007, la Televiziunea Română, a  realizat emisiunile Fără frontiere" şi "Europa ne priveşte".

 

Luca Niculescu este acum jurnalist al Digi 24 şi realizează emisiunea "Imparţial".

 

In cadrul audierilor in comisiile de politica externa ale Parlamentului, Luca Niculescu a spus ca relatia romano-franceza este foarte puternica si intensa. “Imi schimb activitatea, dar nu si domeniul pentru ca sunt de doua decenii in domeniul acesta al relatiilor franco-romane”, a spus el.

 

Din punctul sau de vedere, ar trebui reactualizat Parteneriatul strategic dintre Franta si Romania semnat in 2008 sau foaia de parcurs, mentionand introducerea problemei combaterii terorismului, a proiectului cultural care va fi realizat in Franta din 2018, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la Marea Unire, precum si o cooperare mai intensa in perspectiva presedintiei Romaniei in 2019 a Consiliului Uniunii Europene.

 

Niculescu a dat asigurari ca va actiona pentru intensificarea schimburilor economice dintre cele doua tari, aratand ca, in 2014, valoarea acestora a fost de aproximativ 7 miliarde de euro, iar 120.000 de locuri de munca au fost create in Romania de cele 8.000 de firme franceze.”Eu cred mult in diplomatia parlamentara, pentru ca este contactul direct intre oameni si alesii lor”, a mai spus Niculescu, adaugand ca exista un decalaj intre realitate si imaginea pe care o are Romania in Franta si isi propune sa imbunatateasca aceasta imagine prin actiuni in presa.

 

Ce ambasadori a mai numit Iohannis după ce a ajuns președinte:

 

George Maior a fost numit Ambasador in Statele Unite ale Americii, unde a ajuns in pofida protestelor inaintate de diaspora de acolo.

 

De asemenea, Emil Hurezeanu a fost numit la Ambasada Romaniei in Germania, pozitie pentru care si-a luat cetatenia romana.

 

Hurezeanu a declarat ca a depus cerere pentru cetatenia romana in martie 2015. El a dat asigurari ca va reprezenta interesele Romaniei si a subliniat faptul ca ar fi renuntat la cetatenia germana si ar fi pastrat-o pe cea romana daca ar fi existat un conflict intre cele doua calitati. 

 

"In ultimele luni, in situatia in care s-a pus problema unei posibile nominalizari pentru aceasta functie, am depus cererea de redobandire a cetateniei, la inceputul lunii martie, primind aprobarea redobindirii cetateniei", a declarat Hurezeanu, joi, la postul Digi 24, unde activeaza ca jurnalist.

 

Pana la redobandirea cetateniei romane in 2015, Hurezeanu a avut doar cetatenia germana si statut de rezident in Romania, fapt care nu ii permitea sa obtina o functie publica in statul roman.  

 

El a aratat ca din 2003, de cand s-a introdus Constitutia in vigoare, functiile politice in statul roman pot fi ocupate si de romani cu dubla cetatenie: "In ultimii ani a devenit posibila dubla cetatenie si pentru germani cand e vorba de cetateni din interiorul Uniunii Europene, si cred ca si pentru turci. Avand un statut legal de rezident aici, neavand functii publice care pana in 2003 cereau insistent cetatenia romana si mai ales dupa 2003, dupa modificarea Constitutiei, s-a acceptat principiul dublei cetatenii si pentru oamenii cu functii politice. Am pastrat aceasta stare de cetatean german rezident in Romania", a spus viitorul ambasador al Romaniei in Germania.  

 

Hurezeanu a precizat ca ar fi renuntat la cetatenia germana, pastrand doar pe cea romana, daca ar fi existat un "conflict" intre cele doua calitati, insa nici legile romanesti, nici cele germane nu i-au impus : "Conventional, daca ar fi existat o exigenta, fie a legii romane, fie a legii germane, care n-ar fi acceptat aceasta dualitate, as fi renuntat la cetatenia germana, ca sa pastrez numai cetatenia romana. Nici partea romana, nici partea germana nu cer acest lucru. Sunt gata oricand s-o fac, daca ar fi existat acest conflict de nationalitati", a adaugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22