Președintele AEP, numit de PSD, a suspendat controlul privind subvenția primită de propriul partid

Laurentiu Gheorghe | 14.03.2019

Noul șef pus de PSD la Autoritatea Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu, a dispus suspendarea verificărilor privind cheltuirea subvențiilor primite în 2017 și 2018.

Pe aceeași temă

Într-un comunicat de presă, AEP invocă „nerespectarea prevederilor legale” privind efectuarea acestor controale la partidele politice. Ordinul a fost dat de președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, care a efectuat o analiză a modului în care se desfășoară controalele cu privire la modul în care partidele politice au utilizat subvenția acordată de la bugetul statului.

Controalele la toate formațiunile politice privind subvenția primită de la bugetul statului în anul 2017 au fost demarate în luna noiembrie 2018.

Argumentele aduse de noul șef AEP:

  • Niciunul dintre aceste controale nu a fost finalizat, acestea urmând să se materializeze după realizarea controalelor conform prevederilor legale, împreună și simultan cu Curtea de Conturi a României.

  • Menţionăm că, prin Protocolul de colaborare încheiat în iunie 2012 între Autoritatea Electorală Permanentă şi Curtea de Conturi a României, cele două instituţii trebuie să includă în planul de control al fiecăreia în parte perioadele în care se vor desfăşura controale simultane la sediile centrale ale partidelor politice care primesc subvenţii de la bugetul de stat. Documentul mai prevede că, pe parcursul lunii octombrie a fiecărui an, cele două instituţii trebuie să decidă, în cadrul unei întâlniri de lucru, calendarul acţiunilor de control simultan la partidele politice finanţate de la bugetul de stat, pentru anul următor.

  • În data de 16.01.2019, Curtea de Conturi a României a transmis Autorității Electorale că plenul său a aprobat planul de control al subvențiilor de la bugetul de stat acordate partidelor politice în anii 2017 și 2018, respectiv perioada 26.08 – 12.11.2019.

  • În concluzie, verificările efectuate de către departamentul de specialitate al AEP la partidele politice privind subvențiile primite de la bugetul statului în anii 2017 și 2018 au fost suspendate din cauza nerespectării prevederilor legale și vor fi reluate, împreună și simultan cu Curtea de Conturi a României, conform unui calendar de control agreat de ambele părți.

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, candidatul PSD la șefia Autorității Electorale Permanente, a fost numit în funcție în 27 februarie, în urma votului Parlamentului.

****

Conducerea Parlamentului a decis pe 26 februarie, în ședința Birourilor Permanete reunite, destituirea directorului general din Autoritatea Electorală Permanentă care se ocupa cu anchetarea modului în care s-au cheltuit banii publici la PSD.

Decizia a fost luată în contextul în care vicepreședintele AEP Marian Muhuleț declarase public că instituția a fost nevoită să suspende în ianuarie controlul privind modul în care PSD a cheltuit banii pe care i-a primit din subvențiile acordate partidelor politice în 2017. Marian Muhuleţ spunea că verificările au fost suspendate ca urmare a unei adrese a Curții de Conturi care cerea ca acest control să se facă în august 2019.

DNA a început, pe 8 februarie, urmărirea penală în cazul utilizării subvențiilor primite de PSD în alte scopuri decât au fost declarate.. Dosarul constituit de procurorii anticorupție vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, ar fi folosit bani din subvenția partidului pentru achiziționarea unor mașini pe care le folosesc el și soția sa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22