Președintele american Joe Biden se întâlnește cu Iohannis și liderii B9 la Varșovia

L. G. | 22.02.2023

Preşedintele american Joe Biden se întâlneşte miercuri, la Varşovia, cu grupul celor nouă lideri ai ţărilor membre ale NATO din Europa Centrală şi de Est, în prezenţa șefului NATO Jens Stoltenberg.

Pe aceeași temă

La Summitul B9 participă și președintele Klaus Iohannis, care va susține un discurs la ora 15.00, potrivit Administrației Prezidențiale. Biden „se va întâlni cu liderii Formatului Bucureşti 9 (B9), un grup de aliaţi NATO de pe flancul nostru estic, în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a reafirma sprijinul de neclintit al SUA faţă de securitatea Alianţei", a transmis Casa Albă într-un comunicat.

Această demonstraţie de sprijin, prevăzută să se desfăşoare la palatul prezidenţial din Varşovia, are ca scop să reînnoiască garanţiile pentru cele nouă ţări (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria), al căror punct comun este că au făcut parte din fostul bloc sovietic sau din Pactul de la Varşovia şi se află pe flancul estic al NATO.

Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor va viza continuarea sprijinului multidimensional pe care statele Aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul Estic.

Vor fi abordate, de asemenea, modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate, a informat sursa citată.

Reuniunea vine la o zi după discursul preşedintelui rus Vladimir Putin, care a spus că îşi va continua „metodic" ofensiva lansată în urmă cu aproape un an în Ucraina şi a anunţat retragerea Rusiei din tratatul ruso-american New START privind dezarmarea nucleară, readucând în memorie cele mai tensionate momente din timpul Războiului Rece.

Occidentalii vor „să ne termine odată pentru totdeauna", a spus Putin, acuzând Washingtonul şi aliaţii săi europeni că poartă „responsabilitatea pentru alimentarea conflictului ucrainean şi a victimelor acestuia".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22