Presedintele ANAF: Incasari mai mici cu 1,1 miliarde de lei decat prognozase Guvernul VIDEO

E.b. | 13.04.2017

Bogdan Stan, presedintele ANAF, a anuntat, intr-o conferinta de presa tinuta la Guvern, ca Fiscul a colectat pe primul trimestru al anului cu 1,1 miliarde de lei mai putin decat avea programat.

Pe aceeași temă

 

 

Presedintele ANAF a anuntat ca Fiscul a colectat pe primul trimestru al anului cu 1,1 miliarde de lei mai putin decat avea programat, adica si-a realizat 98% din program. In ceea ce priveste comparatia cu primul trimestru al anului trecut, incasarile au crescut cu 1,3%, a mai spus Stan

 

 

Bogdan Stan a facut joi, la sediul Guvernului, prima conferinta de presa din mandatul sau.

 

 

 

 

 

Declaratiile sefului ANAF, conform ziare.com:

 

 

- O sa incep prin a va spune ca implinesc chiar 3 luni de la inceperea mandatului.

 

- Mi-am asumat un set de 14 masuri pentru implementare, termenul fiind de 15 aprilie si cum cade sambata am urgentat putin si astazi am finalizat. Toate cele 14 masuri sunt implementate astazi.

 

- Credem ca, urmare a acestor masuri, gradul de conformare si declarare va creste, acest lucru ajutandu-ne sa ne atingem tintele pentru gradul de realizare a planului.

 

- In ce priveste incasarile, la nivelul trimestrului I s-au realizat venituri mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut. In martie incasarile au fost mai mari cu 5,2%, incadrandu-ne in cresterea economica asumata de Guvern.

 

- Inca luptam pentru recupererea deficitului din luna ianuarie, care s-a inregistrat din cauza cotei de TVA.

 

- Am avut in vedere cresterea gradului de colectare si informare, ne-am adresat direct contribuabilului.

 

- In ceea ce priveste actiunile initiate de colegii de la Antifrauda, noi sustinem ca au un rol de pastrare a gradului de conformare si de declarare si speram ca si pe viitor actiunile lor sa aiba aceeasi eficienta.

 

 

 

 

Intrebari le ziaristilor:

 

 

Cum e gradul de colectare fata de prognoza Guvernului?

 

Veniturile administrate de ANAF au fost fata de programul de guvernare cu 1.100.000.000, asta inseamna 98% in primul trimestru grad de realizare.

 

Poate ANAF sa acopere necesitatile legate de noul sistem de impozitare anuntat de Guvern?

 

Pana in 2018 se va gasi o solutie. ANAF are in momentul de fata aproximativ 25.000 de angajati, suntem subdimensionati cu 3.000.

 

ANAF e pregatit sa treaca la acest nou sistem de impozitare?

 

Ceea ce tine de impozite si prognoza e strict competenta Ministerului de Finante. Daca se va lua decizia aplicarii acestui sistem, noi ne vom conforma. Acest sistem de impozitare e in proiect, ne vom adapta.

 

Referitor la blocarea posturilor, s-a discutat deblocarea lor la rectificare?

 

Noi speram sa reusim la rectificare sa deblocam aceste posuri, tine de ceea ce vom incasa. Le mltumesc colegilor pentru eforturile depuse.

 

Sarcina de consultant fiscal va fi adiacenta sau una full time pentru angajatii ANAF?

 

Din punct de vedere al legislatiei in vigoare, acum un inspector nu poate fi si consultant.

 

De cate persoane va fi nevoie pentru a pune in practica aceasta masura?

 

E masura Ministerului de Finante, noi doar ne conformam. Dupa cum ati vazut in emisiunea de aseara (cu ministrul de Finante de la Antena3 - n.red.), gospodaria in momentul de fata nu este foarte bine definita.

 

 

 

********************

 

 

Jurnalistii au sperat insa ca Stan va da cateva detalii despre impozitul pe gospodarie pe care ministrul de Finante, Viorel Stefan, a anuntat miercuri ca vrea sa il aplice din 2018. Stefan anuntase ca romanii vor avea la dispozitie, pe modelul medicului de familie, un consultant fiscal platit de stat care sa-i ajute cu calcularea darilor si depunerea declaratiilor de venit, parte din acesti consultanti urmand sa vina din randurile angajatilor ANAF.

 


Seful Fiscului a spus ca asteapta sa vada exact ce va decide Guvernul, dar ca la acest moment legislatia in vigoare nu permite angajatilor ANAF sa ofere si servicii de consultanta si oricum Fiscul deja are cu 3.000 de angajati mai putin decat ar avea nevoie. Mai exact, acum ANAF are 25.000 de angajati, nu 30.000 cum sustinea miercuri seara ministrul de Finante.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22