Președintele BEC pentru secțiile de vot din străinătate cere prelungirea programului de vot

Redactia | 26.05.2019

Președintele Biroului Electoral pentru ecțiile de vot din străinătate, Florentina Vasilățeanu, a anunțat că a cerut BEC central prelungirea programului de votare.

Pe aceeași temă

„În condițiile în care noi am asigurat un număr record de secții de votare în străinătate, respectiv 441 de secții de votare, ceea ce reprezintă cu 251 mai multe secții de votare decât cele din alegerile anterioare europarlamentare din anul 2014, totuși s-au semnalat unele aglomerații la secțiile de votare din Europa, îndeosebi la secțiile de votare din Italia, Spania, în Marea Britanie și din Germania. S-au luat măsuri pentru suplimentarea birourilor electorale pentru aceste secții de votare acolo unde s-a putut în sensul de a suplimenta cu operatori sau cu personal care să ajute la fluidizarea acestui proces electoral, de asemenea vrem să transmitem românilor aflați în străinătate și care se plâng că nu ar putea să își exprime dreptul de vot până la orele 21:00 că încercăm să luăm legătura”, a declarat Florentina Vasilățeanu, într-o conferință de presă organizată duminică după mai multe solicitări în acest sens făcute de românii din străinătate și de liderii politici ai opoziției.

„Observăm că cetățenii români sunt mobilizați la vot în mod pozitiv surprinzător și e foarte important pentru noi ca noi să le asigurăm condițiile ca ei să voteze. Lucrul acesta se întâmplă atât în țară, cât și Diasporă. Date fiind situațiile pe care le întâlnim la mai multe secții de vot Alianța 2020 USR PLUS cere Guvernului să se reunească de urgență pentru a lua toate măsurile necesare în vederea extinderii programului de vot, în loc de ora 21.00 până la ora 23.00. În mod clar acest lucru e necesar pentru că avem deja situații, cozi masive unde oameni care se pun în momentul de față la cozi cu siguranță nu o să mai poată vota până la ora 21.00”, a declarat Dacian Cioloș, duminică.

El a cerut BEC să interpreze prevederile legale astfel încât să se poată vota și după ora 21.00.

„În al doilea rând cerem Guvernului și BEC să interpreteze prevederile legale privind spațiul în care se află alegătorii care au drept de vot la ora în care se închide secția de vot și să fie interpretat acest spațiu al secției de vot, nu sala în care se votează ci incinta secției de vot. Mai concret toți cei care vor intra în incinta clădirii în care există secții de vot, la momentul în care se închide secția de vot și expiră ora de vot, să fie acceptat și să poată să voteze”, a mai spus Cioloș.

El a cerut suplimentarea numărului buletinelor de vot în secțiile de vot unde acest lucru este necesar.

”Am primit mai multe semnale de la mai multe secții de vot că sunt astfel de situații unde nu mai există suficiente buletine de vot și există riscul suspendării votului din cauza absențelor buletinelor de vot”, a motivat Cioloș.

Și PMP i-a cerut Biroului Electoral Central prelungirea programului de vot pentru ca toți cetățenii din diaspora să poată vota. Liderul PMP Eugen Tomac a cerut prelungirea programului de vot pentru românii din diaspora din cauza cozilor infernale la care stau românii plecați peste hotare. Liderul PMP a trimis adrese atât Biroului Electoral Central, cât și Ministerului Afacerilor Externe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22