Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul sau Vlad Cosma si deputatul Sebastian Ghita au sprijinit grupul infractional organizat de cumnatul premierului Ponta (referat procurori)

T.d. | 18.02.2015

Pe aceeași temă

Procurorii DNA explica in referat legaturile si modul de actiune a ceea ce ei sustin ca este un grup infractional organizat in jurul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertanu. Potrivit anchetatorilor, grupul ar fi fost sustinut in actele presupus ilegale de catre presedintele Consiliului Judetean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, de fiul sau, deputatul Vlad Cosma, si de catre deputatul Sebastian Ghita.

Cumnatul premierului Ponta, Iulian Cristian Hertanu, a fost retinut de procurorii DNA Ploiesti. Administrator al firmei S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., Hertanu este suspectat de savarsirea infractiunilor de:

  • constituire de grup infractional organizat;
  • schimbarea ilegala a destinatiei fondurilor europene;
  • evaziune fiscala.

Anchetatorii vorbesc de un prejudiciu total estimat in acest caz la peste 10,3 milioane de lei, potrivit Romania Libera.


Procurorii DNA explica:

“În același dosar, au mai fost reținuți:  Mihail Marian COMAN - administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012); Vladimir Răzvan CIORBĂ  - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, MUNTEANU LIVIU - administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. începând cu data de 25.04.2014, toți trei pentru infracțiuni similare celor săvârșite de cumnatul lui PONTA. 

Cei patru inculpați reținuți de DNA Ploiești urmează să fie prezentați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală și s-a dispus măsura controlului judiciar față de următorii: 

-COSMA MIRCEA, președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al organizației județene Prahova a unui partid (PSD), iar ulterior vicepreședinte al acelui partid (PSD), pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de BANI, bunuri sau foloase necuvenite
-COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul celui anterior menționat), pentru săvârșirea infracțiunii de sprijinirea unui grup infracțional organizat, -GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, pentru săvârșirea infracțiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat 
 
Potrivit ordonațelor de reținere și de  punere în mișcare a acțiunii penale, în perioada 2011- 2015, HERȚANU IULIAN CRISTIAN ( cumnatul premierului Victor Ponta)– administrator de drept și, începând cu data de 25.04.2014, administrator de fapt al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov și COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea:
- adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și 
- însușirii nelegale a unor importante sume de BANI, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană
- sustragerii de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Contractul „Extinderea rețele de canalizare în orașul Comarnic" a fost atribuit de către S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. Ploiești (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar cu circa 80%), asocierii firmelor. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. și EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L.

Contractul a fost semnat la data de 13.01.2012. 

La grupul infracțional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., începând cu data de 25.04.2014, inculpatul MUNTEANU LIVIU, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului, începând cu data anterior menționată.
 

(Iulian Hertanu, cumnatul premierului Ponta)
 

Ce au făcut președintele CJ Prahova, Mircea Cosma și deputații PSD Sebastian Ghiță și Vlad Cosma

Grupul infracțional format din cumnatul premierului Ponta, Iulian Herțanu, din Mihail Coman, Vladimir Ciorbă și Liviu Munteanu  a fost sprijinit în realizarea scopului propus de către:

-COSMA MIRCEA care, în perioada 2011 – 2015, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al organizației județene Prahova a unui partid (PSD), iar ulterior de vicepreședinte al acelui partid(PSD), a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății menționate, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT Trading 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

-COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat în Parlamentul României și fiu al lui Cosma Mircea, care a efectuat demersuri ( intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. ( societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

-GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, care a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar ) și exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând: 
- deturnarea, din cadrul proiectului, și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei TOTALE de 7.797.410 lei (BANI ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),
- sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 lei reprezentând impozit pe PROFIT).

Probele procurorilor sunt reprezentate de documente și unități informatice de stocare a informațiilor, ridicate la perchezițiile de marti, interceptări ale unor convorbiri, denunțuri, declarații”, mentioneaza procurorii anticoruptie.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22