Presedintele Georgiei: Rusia, o problema grava

T.d. | 01.04.2015

Pe aceeași temă

Rusia este “o problema grava” la adresa securitatii regionale, considera presedintele Georgiei.

"Ocuparea şi militarizarea teritoriilor georgiene sporeşte riscul fragmentării Caucazului de Sud şi a regiunilor riverane Mării Negre, astfel că Rusia reprezintă o problemă gravă la adresa securităţii noastre", a afirmat Gheorghi Margvelaşvili in Parlamentul de la Tbilisi.

Liderul georgian vede sanctiuni din partea Moscovei in actiunile intreprinse in Georgia in 2008, in Ucraina incepand cu 2014 si in regiunea separatista Transnistria, potrivit Romania Libera.

"Securitatea şi bunăstarea Georgiei sunt legate de integrarea europeană şi euroatlantică... Este foarte important să fie amplificate rolurile Uniunii Europene şi Statelor Unite în soluţionarea conflictului dintre Georgia şi Rusia", a precizat Margvelaşvili.

Georgia este vizata de o agresiune militara ruseasca in regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia. Moscova recunoaste independenta celor doua teritorii.

Federatia Rusa a semnat in martie un asa-zis “tratat de alianta si integrare” cu regiunea separatista georgiana Osetia de Sud, in ziua in care se implineste un an de la anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea.

Documentul, semnat în capitala rusă de președintele rus Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008.

“Tratatul” prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22