Președintele ICR a propus revocarea Catincăi Nistor din funcția de director ICR Londra

L. G. | 09.03.2023

Preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), Liviu Jicman, a declarat, joi, pentru News.ro, că a propus revocarea din funcţie a directorului ICR de la Londra, Catinca Nistor.

Pe aceeași temă

„Am înaintat o propunere de revocare a directorului ICR Londra, Catinca Nistor", a declarat Jicman pentru News.ro.

La 1 martie, şefa ICR Londra a cântat într-un spectacol găzduit de instituţia pe care o conduce, la care a fost prezent şi  violoncelistul Andrei Cavassi, stânind numeroase critici în social media.

În noiembrie 2022, Libertatea.ro a relatat că statul român plăteşte o chirie lunară de 6.500 de lire pentru directoarea ICR Londra, actriţa Catinca Nistor, care ar fi refuzat apartamentul pus la dispoziţie, în care au locuit directorii anteriori.

În aprilie, numirea lui Nistor la conducerea ICR Londra a fost criticată de USR, care a acuzat că ”PSD şi PNL fac ceea ce ştiu mai bine şi anume să-şi împartă funcţii şi să pună la conducerea instituţiilor oameni total nepregătiţi profesional, strict pe criterii politice”.

<iframe width="540" height="304" src="https://www.youtube.com/embed/_tSLDXT7l64" title="1 Martie 2023, Catinca Maria Nistor - Director ICR Londra" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

„Ce o recomandă? Este fiica actorului Stelian Nistor, fost lider al Lojei Masonice de rit scoţian. A fost trimisă în judecată pentru că şi-ar fi atribuit sume de bani necuvenite, ca director interimar al Teatrului Bulandra, funcţie pe care a ocupat-o în mandatul Gabrielei Firea. Întrebată în timpul audierilor care sunt principalele sale obiective pentru acest mandat, a afirmat cu nonşalanţă că deocamdată nu este în măsură să răspundă la întrebare şi că va putea răspunde concret în anul… 2023”, arătau atunci reprezentanţii USR.

Conform legii, Parlamentul ia decizia finală, cu avizul comun al Comisiei pentru cultură și media și al Comisie pentru politică externă ale Senatului.

Inițial, informația propunerii de revocare a fost publicată pe Facebook de deputatul USR Iulian Bulai:

„În sfârșit: la presiunea USR și a societății civile, președintele ICR a semnat revocarea Catincăi Nistor din funcția de director la ICR Londra. Trebuie să acționeze mai departe: să transparentizeze deciziile instituției, să revoce și celelalte numiri dezastruoase și apoi să își dea și el demisia: a ruinat o instituție. ICR poate avea un viitor mai bun, dacă va fi condus de către profesioniști”.

Bulai împreună cu senatorul USR Remus Negoi au depus, cu două zile înainte de propunerea revocării, o coroană de flori la Institutul Cultural Român, ”pentru a marca decesul simbolic al diplomației culturale românești”, conform comunicatului transmis marți.

Catinca Nistor a intrat în atenția presei încă de la audierea din comisia de specialitate (Comisia comună de cultură și media și politică externă) pentru postul de conducere al ICR Londra, atunci când a declarat că este absolventă a London School of Economics. În replică, la solicitarea EduPedu.ro, prestigioasa instituție de învățământ superior din Marea Britanie susține că actrița română nu figurează în evidențele sale. „Nu avem înregistrată nicio persoană cu acest nume care a urmat sau a absolvit LSE”, au răspuns reprezentanții universității.

Nistor a fost însă protagonista mai multe secvențe controversate, chiar de la începutul mandatului.

Mai multe persoane au fost audiate în ultimele zile ale lunii ianuarie 2023 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care au fost sesizați cu privire la un potențial abuz în serviciu în cazul închirierii apartamentului șefei Institutului Cultural Român de la Londra, actrița Catinca Maria Nistor, potrivit mai multor surse Libertatea din ICR și MAE, dezvăluie Libertatea.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22