Presedintele Iohannis cere aprobarea Parlamentului pentru constituirea a doua structuri militare NATO in Romania

T.d. | 18.05.2015

Pe aceeași temă

Intr-o scrisoare adresata Parlamentului, presedintele Klaus Iohannis solicita aprobarea pentru infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO si a Comandamentului multinational de Divizie.

Conducerea Camerei Deputatilor a transmis luni catre Birourile reunite scrisoarea in care se arata: “Va adresez rugamintea ca, in temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, stationarea, desfasurarea de operatiuni sau tranzitul fortelor armate straine pe teritoriul Romaniei, sa supuneti spre aprobare Parlamentului Romaniei infiintarea Unitatii de integrare a Fortelor NATO, sub denumirea NATO FORCE INTEGRATION UNIT si a Comandamentului multinational de Divizie, sub denumirea MULTINATIONAL DIVISION SOUTH-EAST HEADQUARTERS, cu indicative de unitate militara, pe teritoriul Romaniei, in Garnizoana Bucuresti”.

Comandamentul multinational de Divizie Sud Est”, mai explica presedintele Iohannis, “va prelua coordonarea entitatilor Unitatii de integrare a Fortelor NATO dispuse pe teritoriul Romaniei si Bulgariei, fiind in masura sa asigure comanda si controlul intr-o operatiune de tip art. 5 in flancul de sud est al zonei de responsabilitate NATO si va fi pus la dispozitia Aliantei incepand cu anul 2016- capacitatea operationala initiala si in 2018 – capacitatea operationala finala”, potrivit Mediafax.

La finalul lui martie, comandantul suprem al fortelor aliate in Europa, gen. Philip. Breedlove, anunta intentia Aliantei de a stationa armament greu pe teritoriul Romaniei.

„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a subliniat generalul Breedlove.

La mijlocul lunii aprilie, ministrul Apararii Mircea Dusa anunta ca cele doua comandamente ale Aliantei Nord Atlantice ce urmeaza a fi instalate in Romania vor functiona in interiorul unor comandamente ale Armatei Romane.

 “Am creat cadrul juridic necesar constituirii unitatii de integrare a fortelor Aliantei (NFIU) si a Comandamentului Multinational de Divizie Sud-est (MND-SE) in Bucuresti, in spatiile unor comandamente existente, care asigura conditiile impuse de NATO”, a spus ministrul roman al Apararii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22