Presedintele Iohannis cheama partidele la consultari pe tema legilor Big Brother

Vlad Toma | 07.04.2016

Presedintele Klaus Iohannis a declarat aseara, intr-un interviu dat TVR, ca saptamana viitoare, marti si miercuri, va avea consultari cu partidele pe tema legilor sigurantei nationale. Iohannis a declarat ca aceste legi "au ramas in urma" si trebuie modernizate.

Pe aceeași temă

 

"Sunt chestiuni care devin tot mai arzatoare. Noi pana acum, si pot sa spun ca nu doar norocul, ci si profesionalismul oamenilor din domeniu, ne-au ferit de atacuri teroriste, dar avem nevoie de o legislatie imbunatatita. (...) Aceste chestiuni sunt foarte sensibile si privesc pe toata lumea. Mi se pare normal ca aceasta legislatie sa fie adoptata, daca e posibil, in consens. Voi avea consultari saptamana viitoare, marti si miercuri", a afirmat Iohannis, citat de ziare.com

 

"Cetatenii se asteapta ca statul sa-i apere (...). Pe de alta parte, avem drepturile si libertatile civie, de care raspunde tot statul", a punctat el, afirmand ca "trebuie sa avem grija in elaborarea acestei legislatii, sa respectam si un criteriu si celalalt. Sunt convins ca Parlamentul va gasi solutiile cele mai bune", a mai spus presedintele.

 

***

 

Iohannis a declarat acum cateva zile că va avea consultari cu partidele politice pe tema modernizarii legislaţiei în domeniul securitatii.

 

”În următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice. Vom aduna, bineînțeles, și experții care vin să propună câteva idei în domeniu și sper să reușim în cel mai scurt timp să începem un proces de modernizare și actualizare a întregii legislații. Cetățenii așteaptă o legislație care le garantează securitatea, pe de o parte, și, în aceeași măsură cel puțin, le garantează drepturile și libertățile fundamentale”, a declarat Iohannis, conform B1 Tv.

 

Noile discutii despre legile Big Brother au aparut in spatiul public in urma atentatelor de la Bruxelles.

 

Premierul Ciolos a declarat la cateva zile dupa atentate, la ProTv, ca serviciile secrete din Romania au nevoie de mai multe instrumente de monitorizare, in contextul noilor riscuri de terorism. Ciolos a readus in discutie problema vanzarii cartelelor pre-pay, precizand ca astfel de cartele din Romania ar fi fost folosite in pregatirea unor atentate in UE.

 

"Stiti discutia veche cu cartelele prepay, inteleg ca Romania este una dintre putinele tari din UE care vinde cartele pre-pay fara verificari de identitate. Sunt cateva lucruri care vor fi puse in discutie in perioada urmatoare. Inteleg ca au fost chiar folosite in ultima vreme cartele din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania. 

 

Ministrul de Interne si cel al Justitiei vor veni cu propuneri de modificari legislative. Sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns. Cred ca e important sa discutam despre lucrurile acestea si sa invatam sa punem cursorul acolo unde trebuie."


In urma acestor declaratii in presa au aparut mai multe speculatii despre legaturile premierului cu SRI. Ciolos a respins aceste speculatii declarand ca nu a fost, nu este si nu va fi ofiter acoperit.

 

"N-am fost, nu sunt si nici n-o sa fiu vreodata ofiter acoperit... Eu am spus si am avut informatia asta de la SRI, ca in pregatirea unor atentate s-au folosit si cartele prepay din Romania. Nu am avut nicuiun interes sau obiectiv ascuns atunci cand am spus lucrurile astea. (...) Cred ca e nevoie de o dezbatere in societatea romaneasca cu cartile pe masa in aceasta problema…", a spus premierul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22