Presedintele Iohannis condamna atacurile din Mariupol: Responsabilitatea apartine Federatiei Ruse

T.d. | 26.01.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis condamna “atacurile criminale” asupra populatiei civile din Mariupol (Ucraina). Liderul de la Cotroceni atribuie Rusiei responsabilitatea crizei din estul separatist al Ucrainei, Iohannis considerand ca “trebuie luata în considerare intensificarea” sanctiunilor la adresa Moscovei, daca tensiunile cresc.

”Mă alătur reprezentanţilor Uniunii Europene şi ai Statelor Unite ale Americii în a considera atacurile asupra populaţiei civile din Mariupol, Ucraina, drept criminale, a transmis preşedintele Iohannis, într-un mesaj remis de Administraţia Prezidenţială, potrivit Mediafax.

Potrivit şefului statului, ”responsabilitatea aparţine nu doar separatiştilor ucraineni, ci şi Federaţiei Ruse care participă la înarmarea rebelilor şi nu îşi foloseşte influenţa pentru a detensiona conflictul”.

Iohannis subliniaza ca ”România condamnă încălcarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi va continua să contribuie la materializarea aspiraţiilor sale europene şi euroatlantice”.

În acest context, se justifică menţinerea sancţiunilor împotriva Federaţiei Ruse, iar în lipsa participării sale credibile la găsirea unei soluţii politice care să evite pierderi de vieţi omeneşti, trebuie luată în considerare intensificarea lor”, se mai precizează în comunicatul Preşedinţiei.
 

“Legiunea Straina a NATO”

Armata ucraineana este “Legiunea Straina a NATO”, a afirmat Vladimir Putin. Liderul rus acuza in continuare Occidentul pentru criza din estul separatist al Ucrainei. In replica, liderul Aliantei Nord-Altantice, Jens Stolteberg a spus ca afirmatia lui Putin este un “nonsens” si a subliniat ca singurele trupe straine din Ucraina sunt cele rusesti.

Vladimir Putin sustine ca armata ucraineana a devenit o unealta in planurile Occidentului in estul Europei.

"Se spune adesea: armata ucraineană, armata ucraineană. De fapt, cine luptă în rândurile ei? Există unităţi regulate ale forţelor armate şi, în mare parte, aşa-zisele «batalioane de voluntari naţionalişti»", a declarat Putin, la Sankt Petersburg, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă.

"De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o Legiune Străină, în cazul de faţă o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei", a adăugat şeful statului rus.

"Este vorba despre alt scop geopolitic: contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor naţionale ale poporului ucrainean", a acuzat preşedintele Rusiei.

Afirmatia a provocat o replica din partea Aliantei Nord-Atlantice.

“Nu există o legiune străină a NATO. Singurele trupe străine din Ucraina sunt cele ruseşti şi aceasta este problema”, a argumentat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, considerand declaratia lui Putin drept un “nonsens”.

Tensiunile au crescut in Ucraina, dupa ce sambata cel putin 30 de civili au fost ucisi si alti 90 au fost raniti in urma unui atac cu rachete asupra orasului Mariupol.

Potrivit unui raport OSCE, atacul a fost lansat cu rachete Grad si Uragan, proiectilele venind din teritoriul controlat de separatistii sustinuti de Moscova.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat, potrivit estimărilor, cu aproape 5.000 de morţi.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22