Presedintele Iohannis, despre cresterea salariilor unor demnitari de varf: Este o intentie inteleaptă, previne coruptia

M. B. | 08.07.2015

Pe aceeași temă

Măsura creșterii salariilor miniștrilor și a altor demnitari este ''înțeleaptă și cu bătaie lungă'', ce se poate încadra la categoria ''prevenirea corupției'', consideră președintele Klaus Iohannis.

 

''Am înțeles că există o intenție a Guvernului de a crește salariile miniștrilor. Mi se pare o intenție înțeleaptă și cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupției. Până la urmă este un lucru destul de evident că remunerația unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziția în stat'', a declarat miercuri Iohannis, citat de Agerpres.

 

El a susținut că în ministere există funcționari cu salarii mult mai mari decât ale unui ministru și că, din punctul său de vedere, această situație nu a fost rezolvată din rațiuni pur populiste.

 

"Știu că miniștrii sunt de multe ori în situația ca în propriul minister un număr mare de funcționari să aibă o remunerație considerabil mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluție. De asemenea, cred că din rațiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această situație", mai citează Agerpres.

 

Indemnizatiile lunare ale mai multor demnitari de rang inalt vor fi majorate incepand cu luna august. Potrivit unui anunt facut miercuri de premierul interimar Gabriel Oprea, e vorba despre salariile presedintelui, prim-ministrului, ministrilor, sefilor camerelor parlamentare si ale sefilor serviciilor de informatii, printre altele.

 

Hotnews a aflat, din surse, care este valoarea salariilor ce vor fi încasate de la 1 august:

  • Presedintele, premierul si sefii celor doua camere din Parlament vor avea salariu brut de 21.540 lei, iar net de 15.108 lei
  • Salariul brut al vicepremierului va fi de 20.000 lei, iar cel net de 14.024 lei.
  • Ceilalti inalti demnitari, ministri si sefi de servicii secrete, vor fi platiti cu cate de 19.055 lei brut, salariul net fiind de 13.365 lei.

 

In total sunt vizate 48 de functii. Cele mai mari salarii le vor avea presedintele Romaniei, presedintele Inaltei Curti, primul ministru si presedintii celor doua camere, a mai spus Oprea.

 

El a explicat motivele pentru aceste modificari

In primul rand, pana la finalul acestui an vom avea cresteri de salarii in tot sistemul public. In al doilea rand, din  ratiuni de transparenta, pentru a nu exista nicio suspiciune, a spus Gabriel Oprea, care a subliniat ca “isi asuma corectitudinea” actului normativ.

"Nu este posibil ca un presedinte sa primeasca la sfarsitul lunii doar 1500 de euro", a declarat premierul interimar, care a argumentat si ca "am avut ministri cu salarii mai mici decat subordonatii lor".

"Am incercat ca echilibrul puterilor in stat sa se reflecte si la nivelul salariilor", a spus Oprea, aratand ca in Justitie salariile sunt mult mai mari ca in restul institutiilor si ca poate din acest motiv justitia performeaza atat de bine.

Majorarea este fireasca pentru ca este corelata cu cresterea economica datorata masurilor pe care le-a luat Guvernul Romaniei, a mai argumentat seful interimar de la Palatul Victoria.

Cu privire la aceste modificari s-a exprimat si presedintele tarii. Intrebat despre intentia Executivului de a mari salariile inaltilor demnitari, Klaus Iohannis a spus ca i se pare o decizie inteleapta, dat fiind faptul ca remuneratia reflecta pozitia in stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22