Președintele Iohannis i-ar fi cerut ambasadorului României la UE să voteze în favoarea lui Kovesi

Dora Vulcan | 19.09.2019

Președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut ambasadorului României la UE, Luminița Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.

Pe aceeași temă

Ambasadorul s-ar fi conformat solicitării șefului statului, contrar directivelor primite de la premierul Viorica Dăncilă, transmite Digi 24 care citează surse oficiale.

Consiliul UE, în formatul COREPER (ambasadorii statelor membre), a votat, în cadrul unui vot informal, de eliminare a blocajului din Consiliu, pentru susținerea Laurei Kovesi la șefia EPPO.

A fost un vot de test, informal, la inițiativa Finlandei, care deține președinția Consiliului UE. pentru a testa în COREPER susținerea pe care o are Laura Codruța Koveși, pentru a elimina blocajul din Consiliul UE.

Votul a fost în favoarea Laurei Codruța Kovesi, cu 17 pentru dintr-un total de 22.

România, prin ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, a primit cu o zi în urmă mandat de la guvernul României să voteze împotriva lui Kovesi, a anunțat în urmă cu o zi premierul Viorica Dăncilă.

Contrar informațiilor care au apărut pe surse în ultima vreme, potrivit cărora guvernul și-ar fi modificat poziția față de candidatura fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, la șefia Parchetului European, Viorica Dăncilă a declarat miercuri, după ședința CEx a PSD, că PSD nu susține un mandat pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror european.

Ea invocă suspiciunile care există asupra lui Kovesi și spune că mai întâi să se lămurească situația, făcând referire la dosarul deschis de Secție Specială pe numele fostului procuror-șef al DNA.

Dăncilă a anunțat că Luminița Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, va vota împotrivă.

”Nu susținem un mandat pentru Kovesi, nu susținem pentru că mi se pare o abordare firească, când există suspiciuni asupra oricărui om indiferent pentru postul pentru care candidează, trebuie mai întâi să se lămurească situația”, a spus Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22