Presedintele Iohannis promulga Legea insolventei persoanelor fizice

T.d. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Iohannis a promulgat, joi, Legea privind procedura insolventei persoanelor fizice. Actul legislativ permite oricarui cetatean aflat in incapacitate de plata a datoriilor – situatie fata de care nu are nicio vina – sa isi poata reesalona datoriile pe o perioada de cinci ani.

Deputatii au votat, in 20 mai, in unanimitate, legea insolventei persoanelor fizice. Actul normativ a mers, ulterior, la Palatul Cotroceni pentru promulgare.

Legea a primit 309 voturi “pentru”, trei “abtineri” si niciunul impotriva.

Initiatoarea proiectului, Ana Birchall, a mentionat ca legea ofera "un ajutor real romanilor de buna-credinta, care sunt sufocati de datorii, are la baza analiza legislatiei si a practicii judiciare din 12 state", principalul avantaj fiind acela ca de la momentul deschiderii procedurii insolventei se suspenda orice procedura de executare silita si nicio alta procedura de executare silita nu mai poate fi inceputa.

Pe scurt, legea prevede ca un debitor care nu isi mai poate achita datoriile sa poata fi "ajutat" cu un plan de rambursare pe cinci ani sub supravegherea unei comisii de insolventa.

"Va fi constituita o comisie de insolventa, cel mai probabil alcatuita din reprezentanti ai anumitor autoritati, cum ar fi ANPC, BNR etc., care va monitoriza modul de rambursare a datoriilor. Daca cineva nu va fi de acord cu procedura stabilita in cadrul acestei comisii, atunci se poate face contestatie si se merge in instanta. Astfel, degrevam instantele de o serie de dosare, iar debitorul, care va putea propune modul de rambursare a datoriilor, pentru ca are acest drept, nu va mai fi nevoit sa astepte o lunga perioada de timp ca sa ia instanta o decizie", a explicat Ana Birchall.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22