Președintele Klaus Iohannis a numit-o pe Simina Tănăsescu judecător la Curtea Constituțională

Laurentiu Gheorghe | 06.05.2019

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind numirea în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Siminei Tănăsescu pentru un mandat de 9 ani, începând cu data de 9 iunie 2019.

Pe aceeași temă

Simina Tănăsescu a fost consilier prezidențial la Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională până în iunie 2018, când și-a dat demisia în contextul scandalului privindu-l pe judecătorul Petre Lăzăroiu de la Curtea Constituțională.

Simina Tănăsescu a fost acuzată atunci că a încercat să facă presiuni asupra judecătorului Curții Constituționale, Petre Lăzăroiu, căruia i-a spus că "are o sarcină ingrată", de a-i vorbi despre revocarea sa de la CCR, în acest sens fiind depusă o sesizare a unui ONG la Președinție. La scurt timp după izbucnirea scandalului, Administrația Prezidențială a anunțat că în discuția pe care Simina Tănăsescu a avut-o cu judecătorul CCR, nu a reprezentat Administrația Prezidențială.

„Din toată discuţia reieşea că este o precupare. Cam aşa ceva (a simţit că i se arată cartonaşul –n.r.). Nu ştiu, dar niciodată nu a dorit Simina, nu a cerut să se întâlnească pentru vreo altă problemă. Pe mine, m-a surprins discuţia aceasta. Eu i-am spus Siminei următoarea chestiune, asta apropos de declaraţia preşedintelui vis a vis de această problemă, pentru că a fost întrebat preşedintele ce va face în cazul Lăzăroiu. Preşedintele a zis că nu putem merge aşa departe, dar dacă e vreo problemă Curtea vrea să şi-o poată rezolva. Eu unul, chiar l-am votat pe preşedinte. Eu nu am votat niciodată PSD. Nu am nimic faţă de niciun partid, dar asta a fost opţiunea mea. Dar să spui că decizia CCR e pe mână cu ce spune alianţa de guvernare. Şi am zis, măi această chestiune nu se pune în discuţie. Noi am fost puşi acolo să apărăm Constituţia, pentru alte chestiuni. Doamna Tănăsescu nu a reacţionat. A luat act de ce am spus”, a spus atunci Petre Lăzăroiu, la Antena 3.

Simina Tănăsescu urmează să îl înlocuiască chiar pe judecătorul CCR Petre Lăzăroiu, al cărui mandat expiră în 2 iunie.

În perioada următoare urmează să expire și mandatele judecătorilor constituționali Ştefan Minea și Maya Teodoroiu.

Simina Tănăsescu este profesor universitar la Universitatea București, la Departamentul de drept public.

Are un doctorat în drept constituţional (menţiune “Foarte bine cu felicitările juriului”), la Universitatea Aix-Marseille III (1997) și o diplomă de studii aprofundate (menţiune “Bine”) la aceeași universitate.

A obținut licența în drept la Universitatea din Bucureşti în 1991.

A fost decorată cu „Legiunea de onoare” și cu „Ordinul naţional pentru merit”, grad de Cavaler, conferite de Republica Franceză.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22