Presedintele moldovean pledeaza pentru apropierea Chisinaului de NATO

T.d. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

Presedintele moldovean, Nicolae Timofti, pledeaza pentru o apropiere a Chisinaului de NATO. Timofti critica pozitia de neutralitate a tarii.

La adoptarea Constituției, autorii au greșit introducând această prevedere de neutralitate, în condițiile în care și la acea vreme o parte a teritoriului nostru era ocupat de forțe militare străine. Evoluțiile din regiune ne-au demonstrat că această abordare trebuie revizuită. Sunt de părere că Legea Fundamentală trebuie adaptată realităților unei lumi mereu în schimbare, fapt despre care am și vorbit în parlamentul țării”, a declarat Timofti, potrivit Agerpres.

Timofti considera ca apropierea Chisinaului de NATO este singura sansa a tarii, in conditiile prezentei armatei a 14-a a Federatiei Ruse in regiunea separatista Transnistria.

Șansa noastră este apropierea și colaborarea cu NATO.Trebuie luat în calcul exemplul țărilor baltice, foste republici sovietice, care după ce au aderat la NATO sunt în siguranță acum, beneficiind de prevederile articolului 5 al blocului nord-atlantic care stipulează apărarea colectivă în cazul unui atac armat”, a adăugat Timofti.

Referitor la rezolvarea conflictului transnistrean, președintele Republicii Moldova a menționat că autoritățile de la Chișinău sunt dispuse să acorde un statut special Transnistriei în cadrul Republicii Moldova.

Acest care “ar oferi populației din stânga Nistrului un nivel confortabil și garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieții publice”. În același timp, Timofti s-a exprimat pentru inlocuirea fortelor ruse de mentinere a pacii din Transnistria cu o misiune civila cu mandat international.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22