Presedintele Poloniei viziteaza Estonia, într-o campanie pentru sporirea prezenței NATO în regiune

P.c. | 17.08.2015

Pe aceeași temă

Andrzej Duda, noul președinte al Poloniei, va efectua in urmatoarele zile o vizită în Estonia, lansand astfel o campanie pentru marirea prezentei NATO în regiune. O sursa citata de Reuters a declarat ca Polonia dorește să-și asume construirea unui front unit în regiune, incercand astfel sa dea un raspuns ambițiilor Rusiei, transmite Agerpres.
 
 
Polonia și țările baltice au solicitat în mod repetat Alianței Nord-Atlantice staționarea permanentă de trupe pe teritoriile lor, pentru întărirea flancului estic al organzației. Germania și alți membri, preocupați de reacția Rusiei, au respins aceste apeluri, optând pentru intensificarea exercițiilor comune și desfășurarea de trupe prin rotație în regiune.
 
 
Vizita lui Andrzej Duda în Estonia, prima în străinătate a noului președinte polonez, învestit la 6 august, va constitui o demonstrație de solidaritate cu statele baltice, a indicat sursa menționată.'Datorită dimensiunii sale și a potențialului economic și militar, Polonia dorește să-și asume construirea unui front unit în regiune, de exemplu în ce privește prezența permanentă a trupelor NATO, iar vizita (în Estonia) marchează începutul acestui proces', a mai indicat sursa citată de Reuters.
 
 
'Președintele vrea să arate că Polonia stă alături nu doar de partenerii noștri cei mai puternici, dar și de cei care ar putea avea nevoie de sprijinul nostru', a adăugat același responsabil. Solicitat să comenteze, biroul de presă al președinției nu a oferit deocamdată un răspuns.
 
 
 
 
Potrivit sursei amintite, deplasarea în Estonia a șefului statului polonez va avea loc la 23 august, când se vor împlini 76 de ani de la Pactul Ribbentrop-Molotov, tratatul de neagresiune semnat în 1939 între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, state care, printr-un protocol adițional secret, își împărțeau sferele de interese asupra unor teritorii din România, Polonia, Finlanda, Lituania, Letonia, Estonia.
 
 
Noua administrație prezidențială poloneză a indicat deja ca obiectiv construirea unei coaliții a statelor central-europene înaintea summitului NATO din iulie 2016 de la Varșovia, unde va insista pentru aprobarea de baze militare permanente ale NATO în regiune.
 
 
'Nu vrem să fim zona tampon. Vrem să fim flancul estic real al Alianței', declara șeful statului polonez într-un interviu apărut joi în cotidianul Financial Times. 'Astăzi, dacă ne uităm la dispersia bazelor (...), atunci frontiera este Germania', a adăugat el.
 
 
'Se presupune că NATO trebuie să fie aici să protejeze Alianța. (...) Dacă Polonia și alte state central-europene constituie flancul real al NATO, atunci mi se pare firesc, ca o concluzie logică, că în aceste țări ar trebui amplasate baze', a pledat Andrzej Duda.
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22