Președintele primește puteri suplimentare: Are ultimul cuvânt în CSAT dacă nu există consens

Redactia | 02.06.2022

Președintele României va avea cuvântul decisiv în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării dacă nu se realizează consens.

Pe aceeași temă

Așa prevede un proiect de lege pentru funcționarea CSA aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și consultat de G4Media.

Este o modificare majoră față de actuala lege a CSAT, care prevede doar că ”CSAT adopta hotărâri prin consens”. Modificarea ar putea avea ca scop deblocarea unor decizii în CSAT, mai ales în cazul unor coabitări politice între un președinte de o anumită culoare și un guvern de altă orientare.

Cazuri de dispute și blocaje în CSAT pe subiecte majore s-au înregistrat atât în mandatul președintelui Traian Băsescu, confruntat cu un guvern PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu, cât și în mandatul președintelui Klaus Iohannis, care a avut opoziție în CSAT din partea miniștrilor controlați de Liviu Dragnea.

Prevederea din proiectul de lege privind funcționarea CSAT, aflat în dezbaterea coaliției de guvernare și consultat de G44Media:

Art. 6 – (1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, ori de câte ori este necesar.
(2) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adopta hotărâri prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăște Președintele Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Prevederea din Legea CSAT în vigoare (Legea nr. 415 din 2002):

ART. 6
(1) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se convoacă de preşedintele acestuia, trimestrial sau ori de câte ori este necesar.
(2) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării poate fi convocat şi la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul membrilor săi.
(3) Consiliul Suprem de Apărare a Ţării lucrează în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor săi şi adoptă hotărâri prin consens.

Context. Coaliția de guvernare dezbate proiectele legilor securității naționale, un pachet mai amplu de legi care privesc funcționarea și organizarea serviciilor de informații, a armatei, ministerului de Interne și CSAT. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat pe 27 mai că proiectele sunt analizate în cadrul fiecărui partid din coaliție, iar într-o săptămână vor intra în dezbaterea Guvernului, pentru a fi trimise la Parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22