Presedintele suspendat al CJ Brasov, Aristotel Cancescu, si deputatul PC Ion Dinita, trimisi in judecata

T.d. | 17.12.2014

Pe aceeași temă

Presedintele suspendat al Consiliului Judetean (CJ) Brasov, Aristotel Cancescu, si deputatul PC Ion Dinita au fost trimis, miercuri, in judecata. Procurorii DNA ii acuza pe cei doi de luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani, potrivit Hotnews.

Cine sunt persoanele trimise in judecata si care sunt acuzatiile procurorilor DNA:

Aristotel Cancescu, presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la data faptelor, in stare de arest preventiv, acuzat de:

 • - abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (5 infractiuni),
 • - luare de mita,
 • - spalare a banilor, in forma continuata;
 • - trafic de influenta, 
 • - instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos.

Ion Dinita, deputat PC, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 

 • - complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(2 infractiuni),
 • - dare de mita,
 • - spalare a banilor, in forma continuata.

Aurelia Popescu, in sarcina careia s-a retinut savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Cristian Cirica, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea a trei infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

COSTEA VIOREL, POPA MIRCEA CONSTANTIN si BOTOMAN IOAN, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

GHEORGHIES MARIA, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ISPAS RADU PETRU, administrator public al judetului Brasov, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 

 • - abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(3 infractiuni),
 • - instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

BAGIU GABRIEL, administrator al SC RAMB SISTEM SRL Brasov, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de: 

 • - complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit(2 infractiuni),
 • - cumparare de influenta.

RUSU BOGDAN AURELIAN, director al SC CANARIS SRL, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de spalare a banilor, in forma continuata.

SC CANARIS SRL, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunii de spalare a banilor, in forma continuata.
 

Faptele

Dosarul are in vedere fapte desfasurate in perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2014, fiind legate de activitatea inculpatilor Cancescu Adrian Aristotel, presedintele al Consiliului judetean Brasov si Ispas Radu Petru, administrator public al judetului Brasov, care si-au folosit functia publica de autoritate locala pentru interesele proprii si ale firmelor SC Gotic SA si SC Ramb Sistem SRL, respectiv ale persoanelor care le administrau.

Aceste doua firme 'de casa' detineau cvasi 'totalitatea contractelor derulate cu CJ Brasov, intrucat le erau acordate preferential, prin incredintare directa, ca urmare a dispozitiei inculpatului Cancescu Andrei Aristotel.

Concret, in perioada 2006 -2007, in urma desfasurarii procedurilor de achizitie publica - licitatie deschisa, Consiliul Judetean Brasov, reprezentat de inculpatul Aristotel Cancescu, a incheiat doua contracte cu societatea comerciala Gotic SA Brasov, declarata castigatoare a licitatiilor, reprezentata de inculpatul Dinita Ion, in calitate de director general.

Aceste contracte aveau ca obiect intretinerea, reparatia si salubrizarea drumurilor judetene (contractul de achizitii publice nr. 69/20.09.2007) si executia, finalizarea si intretinerea drumului Rupea - Racos (contractul de achizitii publice nr. 8798/10.11.2006).

Contractul de concesiune nr. 69/20.09.2007 - privind lucrarile de intretinere, reparatii si salubrizare a drumurilor judetene din Brasov (intretinere si salubrizare in sezonul rece - deszapeziri precum si intretinerea si reparatii pe timp de vara) a fost incheiat pe o perioada de 6 ani, avand o valoare totala de 9.724.823.3 lei cu TVA (8.180.523,78 lei plus TVA).

Desi in cuprinsul documentului nu erau prevazute modalitati concrete de modificare a pretului contractului de achizitie publica, acesta a fost modificat de cinci ori, in perioada 2008-2012.

Urmare a acestor majorari nelegale, valoarea totala a contractului a ajuns la suma de 101.750.482,28 lei cu TVA, fata de valoarea initiala de 9.724.823,30 lei cu TVA, inregistrandu-se o crestere cu 1.046,29 %.
 

 • In cauza, procurorii au dispus:

  1. 
  - instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare deschise de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian la mai multe unitati bancare, fiind identificate si poprite urmatoarele sume de bani: 6305,78 lei, 439.449,28 euro, 127.332 USD si titluri de stat in valoare de 2.926.455,2 lei,
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra celor 62 de parti sociale reprezentand 100% din capitalul social al SC CANARIS SRL Brasov, apartinand inculpatului Cancescu Aristotel Adrian.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 21 actiuni la societati de investitii financiare (SIF), apartinand inculpatului Cancescu Aristotel Adrian.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai a 4 bunuri imobile, ce apartin inculpatului Cancescu Aristotel Adrian.

  2.
  - instituirea masurii asiguratorii a popririi asupra conturilor bancare apartinand inculpatului Dinita Ion deschise la doua unitati bancare, respectiv sumele de 6.426,86 GBP si 12.576 lei.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra celor 179.367 actiuni reprezentand 99,8 % din capitalul social al SC GOTIC SA Brasov, asupra celor 12 parti sociale reprezentand 60% din capitalul social al unei societati comerciale si asupra celor 900 actiuni reprezentand 3% din capitalul social al unei alte firme apartinand inculpatului Dinita Ion.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra 2182 actiuni societati de investitii financiare (SIF) apartinand inculpatului Dinita Ion.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 26 bunuri imobile, ce apartin inculpatului Dinita Ion.

  3.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra celor 90 parti sociale reprezentand 45% din capitalul social al unei societati comerciale, asupra celor 50 parti sociale reprezentand 50% din capitalul social al unei alte firme si asupra celor 33 parti sociale reprezentand 33% din capitalul social al SC RAMB CONSTRUCT GmbH SRL Bucuresti, apartinand inculpatului Bagiu Gabriel.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 31.400 lei, 5105 euro si 4603 USD apartinand inculpatului Bagiu Gabriel, ridicate de la acesta cu ocazia perchezitiei domiciliare.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 4091 actiuni societati de investitii financiare (SIF) apartinand inculpatului Bagiu Gabriel.

  4.
  - instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 10 bunuri imobile ce apartin SC CANARIS SRL Brasov:

  Fata de suspectii Stanescu Lucica, Stefaniuc Ioan si Radulea Andreea procurorii au dispus solutia clasarii.

  Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu urmatoarele propuneri:
  - de a se mentine masura arestului preventiv a inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, incepand cu data de 24.12.2014,
  - de a se lua masura controlului judiciar fata de inculpatii Ispas Radu Petru, Gheorghies Maria, Cirica Cristian Emil, Costea Viorel, Botoman Ioan, Popa Mircea Constantin si Popescu Aurelia,
  - de a se mentine masurile asiguratorii luate pe parcursul urmaririi penale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22