PressOne: Alte 35 de teze de doctorat de la Academia de Poliție sunt suspectate de plagiat

Laurentiu Gheorghe | 25.07.2019

Cele 35 de teze de doctorat care au fost susținute între 2007-2016 prezintă indici de similitudine foarte mari, relevați de un soft specializat. Acestea se adaugă celor 58 de teze din 2011-2016.

Pe aceeași temă

Alte 35 de teze de doctorat susținute la Academia de Poliție în intervalul 2007-2016 ar putea fi plagiate, toate având indici de similitudine foarte mari, relevați în urma unei analize cu un soft de similitudine. Acestea se adaugă celor 58 de lucrări științifice din 2011-2016 suspecte de plagiat în urma verificărilor din 2018, despre care PressOne a relatat în exclusivitate acum două săptămâni.

Jurnalista Emilia Șercan de la PressOne spune că cele 35 de teze teze de doctorat fac parte din primul lot de lucrări analizate vreodată la Academia de Poliție cu scopul de a se constata dacă sunt sau nu plagiate.

Verificarea a fost făcută în a doua parte a anului 2016, în urma unui control demarat la cererea fostului rector Daniel Torje, 51 de lucrări fiind trecute atunci prin softul antiplagiat.

Dezastrul tezelor de doctorat plagiate sau dispărute de la Academia de Poliție - certificat prin cercetările făcute de Corpul de Control în lunile aprilie și mai 2019 - putea fi stopat încă din 2017, când informațiile despre rezultatele acelui control au fost aduse la cunoștința conducerii ministerului, susțin multiple surse.

Atunci, un biblioraft conținând sute de pagini cu documente care indicau neregulile constatate la Academia de Poliție a poposit pe masa lui Călin-Lucian Roșan, secretarul general al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și șeful direct al instituției de învățământ.

Surse din Ministerul de Interne susțin că și Carmen Dan a fost informată despre rezultatele respectivului control, însă la acel moment nu a fost interesată să ia vreo măsură.

Printre lucrările științifice analizate atunci se numără și cea a actualului decan al Facultății de Științe Juridice și Administrative, Ionuț Andrei Barbu, împuternicit pe funcție în data de 8 iulie 2019 de actualul rector, Veronica Stoica.

Raportul de verificare a tezei lui Barbu, care este conferențiar universitar, este zdrobitor: 88% din lucrarea acestuia este identică cu surse din mediul online, tot atât de mare fiind și probabilitatea ca teza acestuia să fie plagiată.

Alte șase teze de doctorat ale unor actuali profesori din Academia de Poliție figurează cu procente uriașe de similitudine, fapt care poate indica, de asemenea, că acele lucrări sunt plagiate.

Toate datele pe care le prezint astăzi nu figurează în Raportul Corpului de Control al ministrului de Interne realizat în lunile aprilie și mai la Academia de Poliție, ci au fost obținute de la surse convergente din cadrul Ministerului de Interne.

Articolul „Urgia la Academia de Poliție: alte 35 de teze verificate, suspectate de plagiat și-apoi îngropate (III)” îl puteți citi integral AICI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22