Prima incalcare grava a Acordului de la Minsk: Separatistii au incercat sa preia controlul asupra orasului Mariinka

M. B. | 03.06.2015

Pe aceeași temă

UPDATEKremlinul acuză armata ucraineană de provocări și se declară îngrijorat de evoluția din estul Ucrainei.

“Moscova urmărește cu atenție situația (din estul ucrainean, n.red) și este profund îngrijorată în legătură cu acțiunile provocatoare ale armatei ucrainene”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit agențiilor TASS și citat de Agerpres.

 

Armata ucraineană a respins miercuri o ofensivă majoră a rebelilor proruși asupra orașului Mariinla, situat la 15 kilometri distanță de Donețk, unul dintre fiefurile separatiștilor, scrie Agerpres, citând AFP.

 

Este cea mai dură confruntare dintre cele două tabere de după semnarea în februarie a Acordului de la Minsk, spune Tom Burridge, reporterul BBC aflat în apropierea Mariinka.

 

 

În noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei trei noaptea, aproximativ o mie de combatanți separatiști, sprijiniți de circa 10 tancuri, au luat cu asalt pozițiile armatei ucrainene din Mariinka, susțin surse militare de la Kiev, preluate de Agerpres.

 

Separatiștii neagă asaltul și acuză trupele guvernamentale că au lansat tiruri de artilerie în jurul orașului Donețk.

 

Confruntarea a depășit cu mult intensitatea ciocnirilor care au avut loc după Acordul de la Minsk și până acum, confirmă și surse AFP.

 

După o scurtă încetare a ciocnirilor, insurgenții au reluat atacurile la Mariinka, iar unele zone ale orașului erau în flăcări miercuri seara.

 

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a confirmat că în lupte s-a folosit și armamentul greu, el susținând că trupele guvernamentale au fost nevoite să apeleze la acest tip de arme pentru a putea respinge atacul.

 

Grupul de contact, din care fac parte reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înţelegere pentru încetarea conflictului ucrainean.

 

Printre măsurile prevăzute în documentul final se află un armistiţiu între forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii proruşi din estul ţării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părţi beligerante și retragerea armamentului greu din regiune.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22