Prima rundă de negocieri Cioloș-Cîțu-Hunor-Pambuccian a eșuat

Laurentiu Gheorghe | 13.10.2021

Dacian Cioloș, premier desemnat, a discutat miercuri cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian pentru o alianță de guvernare însă nu s-a ajuns la niciun rezultat concret.

Pe aceeași temă

Premierul desemnat Dacian Cioloș a plecat miercuir seară de la sediul PNL, după aproape o oră de discuții cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian: „Nu s-a ajuns la nicio concluzie, nu s-a luat nicio decizie”, a spus Cioloș, grăbit să plece la sediul USR unde va susține o declarație de presă.

Florin Cîțu, premier demis și șeful PNL, a subliniat că responsabilitatea refacerii coaliției de guvernare îi revine premierului desmnat Dacian Cioloș și că până acum nu s-a luat nicio decizie iar discuțiile vor continua.

Declarații Florin Cîțu după negocierile cu Cioloș:

  • Am acceptat întâlnirea din respect pentru români și pentru mandatul dat de președintele Iohannis

  • Azi nu a fost nicio concluzie. Dorește să refacă coaliția, o să mai discutăm

  • Vrem ca România să nu rămână în criză, dar soluția e de la cei care au aruncat România în criză

  • Nu s-a discutat nimic despre ministere, nu am ajuns așa departe

  • Atunci când a fost Cioloș la Cotroceni ne gândim că a avut în spate un mandat, o majoritate când USR l-a propus pe Cioloș premier

  • Revin la acea majoritate testată, PSD-AUR plus USR. Repet, în spatele deciziei a fost acest lucru

  • Responsabilitatea găsirii unei majorități este a lui Cioloș. Nu noi am creat criza

  • Astăzi am fost aici pentru că suntem responsabili. Repet, responsabilitatea de a găsi majoritate este a lui dacian Cioloș. A doua responsabilitate este a coaliției PSD și AUR

  • Lucrurile sunt foarte clare: Coaliția PNL-USR-UDMR nu mai există, din momentul în care USR a semnat moțiunea alături de AUR și apoi a votat moțiunea PSD

  • De aceea spun că soluția trebuie să vină de la PSD și AUR

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, după discuțiile de la sediul că PNL, că Dacian Cioloș are mandatul de a contura o majoritate, însă astăzi nu a avut succes.

„Astăzi nu am ajuns la o concluzie. Ce am constatat eu, dincolo de dorința de a reface coaliția, este lipsa de încredere. Fără încredere e greu să construiești ceva. Ținta UDMR e să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm – valul 4, prețuri, PNRR”, a declarat Kelemen Hunor.

„Sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate. Ceea ce s-a întâmplat e în spatele nostru. Nu putem schimba nimic, nici votul de la moțiune, nici asocierea USR cu AUR; dar sper că putem schimba viitorul, ziua de mâine. Oricine lipsește din această formulă, coaliția din decembrie nu mai poate funcționa”, a subliniat liderul UDMR.

****

Cioloș a spus, marți, că dacă nu va reuși refacerea coaliției cu PNL și UDMR, atunci există două variante - fie să meargă înainte la testul votului cu un guvern monocolor minoritar USR, fie să depună mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis.

Liberalii au avut marţi seara o şedinţă online de Birou Permanent Naţional. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că preşedintele liberalilor, Florin Cîţu, nu are un mandat din partea partidului pentru întâlnirea de miercuri, însă surse din partid spun că PNL nu va susține un guvern Cioloș în Parlament.

„Sigur va merge preşedintele partidului (la discuţii - n.r.). Nu există un mandat, pentru că astăzi am avut o discuţie (cu liberali - n.r.) din toată ţara pentru a vedea şi opinia fiecăruia dintre ei. (...) Nu ştiu ce îi va spune Florin Cîţu mâine lui Dacian Cioloş. (...). Va fi o discuţie la sediul PNL. Domnul Cioloş a fost invitat, în urma unei discuţii, să se întâlnească mâine, pentru că îl tot suna pe Florin Cîţu. Au decis să se întâlnească. Eu aşa ştiu că se vor întâlni la sediul PNL. Posibil să vină şi Kelemen Hunor. Eu aşa ştiu”, a afirmat Vîlceanu la Digi 24.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22