Prima zi de guvernare. Ce spun miniștrii Cabinetului Orban la preluarea mandatelor

Laurentiu Gheorghe | 05.11.2019

Miniștrii Guvernului Orban își preiau marți mandatele, prima zi fiind dedicată evaluării situației din fiecare minister. Le ceremoniile de predare-primire participă premierul Orban și președintele Iohannis

Pe aceeași temă

UPDATE: Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan-Lucian Aurescu și-a preluat mandatul de la fostul ministru, Ramona Mănescu, în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

 • Contez pe Bogdan și pe dvs să dăm acestei colaborări o notă de perfomanță și excelență

 • Prioritățile mele în politică externă sunt binecunoscute: parteneriatul strategic cu SUA, rolul în NATO, locul în UE, consolidarea și extinderea parteneriatelor strategice pe care le avem, o bună profilare în plan global, întărirea încrederii pe care încă o avem din partea tuturor statelor cu care avem relații

 • Trebuie să vă spun foarte clar - politica externă a României a avut în ultimii 3 ani și jumătate de suferit

 • Lideri pesediști diletanți au crezut că se pot profila folosind politica externă a României. Eroare

 • Este cazul să reparăm ce au stricat pesediștii

 • Acest lucru acum începe să redevină posibil după mulți ani în care politica externă a fost ratată de guvernări eșuate.

 • Am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimiști că președintele și Guvernul vor colabora loial, așa cum este scris în Constituție

 • Dl Bogdan Aurescu e pentru mine o garanție că lucrurile vor fi abordate serios și profesionist

 • Este unul dintre cei mai profilați diplomați români

 • Îmi doresc o colaborare foarte bună, cu singurul scop de a servi pe români și România

Bogdan Aurescu, noul ministru de externe, a spus că diplomația română are nevoie de performanță, de rigoare, de pregatire și de spirit inovativ, dar și de proiecte inteligente.
El a mai declarat că prioritatea zero este organizarea cu bine a votului din diaspora la alegerile prezidențiale. Bogdan Aurescu a mai spus că își dorește o politică externă performantă, precizând că vrea ca diplomația românească să redevină un corp de elită, iar România să fie respectată pe plan internațional.
La ceremonie participă și premierul Ludovic Orban și președintele Klaus Iohannis.


Declarațiile premierului Ludovic Orban:

 • Îi mulțumesc că a acceptat să facă parte din guvern și îi mulțumesc dlui președinte Iohannis pentru că l-a avut ca și colaborator pe Dl Aurescu, contribuind astfel la prezența acestuia în echipă

 • Aprecierea de care se bucură a fost confirmată și la audierile din comisiile parlamentare

 • Aveți în față o sarcină complexă, e necesară reorganizarea MAE pe profesionalism, competență și eficiență

 • Departamentul pentru românii de pretutindeni va funcționa în subordinea directă a premierului

 • Este necesară depolitizarea urgentă a instituției

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat la sosirea la minister că „acest mandat îl dedic tinerilor.”

La rândul său, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, și-a enumerat prioritățile, între care o reorganizare a instituției, o comunicare bună, astfel încât oamenii să primească mesaje corecte, și o analiză asupra creșterii salariului minim.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat că prioritățile sale sunt legate de elaborarea bugetului de stat pe 2020 și de organizarea ANAF. Cîțu a precizat că va încerca să respecte data de 15 decembrie pentru prezentarea bugetului de stat în Parlament, însă totul depinde de ceea ce va găsi la minister.

„Vom vedea care este situația împrumuturilor guvernului. (...) Bugetul se va face pe legile in vigoare ( întrebat despre majorarea salariilor- n.r.). Dați-mi voie să văd care este situația actuală, vedem ce este acolo și vom prezenta săptămâna viitoare situația”, a declarat Cîțu, la sosirea la minister.

El a mai spus că reorganizarea ANAF este una dintre priorități. Întrebat dacă îl va schimba pe șeful acestei instituții, noul ministru a evitat un răspuns clar: ”Vom vedea”.

Monica Anisie, noul ministru al Educației, a precizat, marți, la sosirea la minister, că va avea o discuție cu secretarii de stat pentru a evalua situația și se va întâlni cu fostul ministru al cercetării pentru procesul de predare-primire.

„Acest mandat îl dedic tinerilor. Trebuie să văd despre ce este vorba (la minister-n.r.). Am o întâlnire cu secretarii de stat și cu fostul ministru al cercetării”, a declarat ea, fără alte detalii legate de obiectivul mandatului său.

Ștefan Ion, ministrul pentru Dezvoltare și Administrație, a susținut și el că va face o evaluare a problemelor de la minister.

„Deci, dacă vorbim de probleme, bănuiesc că sunt multe și foarte multe, eu ca ministru o să caut soluții. (...) Sper că pot face lucruri importante pentru România, moșternirea și ce a fost înainte o să stabilim ce e de făcut”, a declarat Ion Ștefan, la sosirea la minister.

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a vorbit despre o posibilă reorganizare în cadrul instituției:

"În primul rând, vreau să mă asigur că există o comunicare bună, pentru ca oamenii să primească cele mai corecte mesaje, ca pensionarii și salariații să știe din sursă sigură că nu se taie pensii și salarii.

Voi fi foarte atentă la organigrama ministerului.

Sunt hotărâtă ca în foarte scurt timp, pe baza resurselor și expertizei pe care o am, dar și prin sprijin extern, să ajung la un mod de organizare la minister în care să se pună mai puțin accentul pe șefi și mai mult pe oamenii de la ghișee, pe oamenii care se ocupă efectiv cu modul de calculare a pensiilor, oamenii care se ocupă efectiv în relația cu beneficiarii sistemului de asistență socială.

Acești oameni mai interesează să fie bine pregătiți și să fie la dispoziția pensionarilor și salariaților, respectiv a persoanelor cu dizabilități și desigur acest lucru va însemna o reducere a structurilor ministerului, o suplețe un accent pe cei din relația cu oamenii și mai puțin pe cei care au funcții de conducere.

Voi deschide discuții cu orizon de timp apropiat cu partenerii sociali pentru a găsi în cel mai scurt timp o soluție obiectivă, pentru un mod de calcul echilibrat al salariului minim. Decizia o voi lua dupa această serie de discuții cu partenerii sociali.

Sunt bani pentru salarii și pensii? E normal să se intrebe oamenii, după un deficit uriaș lăsat de PSD la pensii. Vom face cele mai serioase verificări, voi solicita celor care conduc ministerul toate datele necesare ca să vedem care e situația reală.

Voi fi foarte transparentă cu tot ce găsesc în minister, pentru ca românii să știe.

Mă interesează ca pentru mediul privat să dau semnalul de respect pentru munca lor, pentru a ține un business pe picioare.

Voi înființa un info-chioșc la minister, pentru toți cei care au intrebări despre activitatea ministerului, ca să aibă toate informațiile necesare".

Guvernul Orban va avea, marți, a doua reuniune a Cabinetului, în care ar putea aproba o ordonanță de urgență pentru comasarea numărului de ministere, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

La prima ședință informală de luni seara a Guvernului Orban, care a durat în jur de două ore, au fost discuții despre programul de marți al noului Executiv, în special despre programul pe care Klaus Iohannis și Ludovic Orban urmează să îl aibă împreună.

Guvernul condus de Ludovic Orban, care are un vicepremier și 16 miniștri, a primit luni votul de învestitură în Parlament, iar în aceeași seară echipa Cabinetului Orban a depus jurământul la Cotroceni. "Vă spun sincer, mă tem de ce vor găsi noii miniștri în ministere”, a spus Klaus Iohannis, după ceremonia depunerii jurământului. Printre prioritățile Guvernului, Iohannis a notat bugetul pentru 2020, reluarea discuțiilor pe legile Justiției și încurajarea luptei anticorupție.

Președintele Klaus Iohannis va participa marți la ceremoniile de preluare a mandatelor de miniștri ale lui Bogdan Aurescu (Externe), Marcel Vela (Interne), Nicolae Ciucă (Apărare) și Cătălin Predoiu (Justiție), potrivit unui comunicat de presă transmis de Administrația Prezidențială, scrie G4Media.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa marți, 5 noiembrie a.c., la ceremoniile de preluare a mandatelor de ministru, care vor avea loc după următorul program:

 • 11:00 – Ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Externe de către domnul Bogdan-Lucian Aurescu

 • 11:45 – Ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Afacerilor Interne de către domnul Marcel Ion Vela

 • 12:30 – Ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Apărării Naționale de către domnul Ionel Nicolae Ciucă

 • 13:15 – Ceremonia de preluare a mandatului de Ministru al Justiției de către domnul Marian Cătălin Predoiu”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit surselor citate de G4Media.ro, prima ședință a Guvernului Orban va avea loc în după-amiaza zilei de marți.

”Va fi adoptată ordonanța de urgență pentru reorganizarea guvernului, pentru că fără această OUG nu se poate lua nicio decizie în Executiv”, au explicat sursele citate pentru G4Media.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22