Prima zi de restricții. Bucureștenii au păstrat distanța față de reguli. Mall-urile, pline

Redactia | 29.03.2021

Duminică a fost prima zi cu noi restricții în Capitală, într-o nouă încercare de limitare a răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19.

Pe aceeași temă

La ora 18 a intrat în vigoare măsura conform căreia magazinele, mall-urile și terasele își încheie programul, iar Bucureștiul este doar la un pas de măsuri și mai severe dacă rata va depăși 7,5 la mia de locuitori.

Polițiștii au instituit filtre pentru a verifica respectarea regulilor, dar și pentru a-i informa pe cetățeni.

În ceea ce privește mall-urile, în interior distanța fizică trebuie menținută la doi metri și, in mod obligatoriu, trebuie asigurați 7 metri pătrați de persoană.

În Capitală, mall-urile se vor închide la ora 18:00 vineri, sâmbătă și duminică și la ora 21:00 în timpul săptămânii.

Oamenii sunt sceptici în privința aplicării noilor norme, mai ales în mall-uri și magazine.

"Nu cred că o să funcționeze, sincer nimeni nu respectă regulile, tramvaiul e plin, dacă scurtezi fereastra o să fie și mai plin. La mall? La mall este același lucru. Adică să bage mai puține persoane, asta este practic ce vrea să zică. Ce să zic, e o idee dar nu o să meargă, nu merge. Cea mai bună idee era să testeze pe toată lumea, să bage în carantină pe cine trebuie și aia e", spune un tânăr într-un reportaj făcut de Digi 24.

Angajații mall-urilor spun că sunt momente în care le indică oamenilor să păstreze distanța de cel puțin doi metri, dar de cele mai multe ori nu sunt ascultați:

"Ar trebui să le respectăm și să încerc să mă încadrez dar faza cu magazinele nu prea o înțeleg și nu prea îmi convine".

"Nu o să aibă nicio relevanță că se închid magazinele la 18.00 sau sălile de fitness. Dacă te uiți pe trotuar pe stradă uite ce de lume e. Teoretic trebuie să pui omul la 2 metri distanță când stă la coadă să intre în magazin, unde îl pui? În fața mall-ului? Pe stradă? În parcare să-l lovească mașina? Cred că asta cu ora 18 nu e ok pentru că lumea se va înghesui pur și simplu. Ar trebui să ne spălăm pe mâini și să purtăm mască corect."

Primele localuri închise. Bamboo, închis după o petrecere cu 150 de persoane

După săptămâni întregi în care doar i-au amenințat cu sancțiuni mai dure pe patronii de restaurante și cluburi care nu respectă regulile de pandemie, autoritățile au trecut la fapte.

Un club cunoscut din Capitală a fost închis pentru că nu avea autorizație de funcționare, iar alte două au primit amenzi de peste 40 de mii de lei și nu mai au voie să funcționeze în următoarele 30 de zile.

Prima seară de distracție în noua locație a clubului Bamboo, a fost și ultima. Autoritățile au întrerupt o petrecere cu peste 150 de participanți care nu respectau normele de distanțare.

Radu Mihaiu - primar Sector 2: "Le-am spus că trebuie să respecte legea, că trebuie să nu construiască fără autorizație de construire lângă sit arheologic. Ei au spus da, da, da și ieri seară au pornit petrecerea. Am suspendat activitatea până când se remediază toate problemele pe care le-au găsit autoritățile."

Pe lângă amenda de 33 de mii de lei, patronii clubului Bamboo s-au ales și cu dosar penal pentru evaziune fisală.

Tot sâmbătă seara, Direcția de Sănătate publică a decis și închiderea pentru 30 de zile a teraselor LOFT și Casa di David, din Herăstrău. Motivul: cele două nu respectau măsurile de prevenire a răspâdirii infecției cu noul coronavirus.

Sunt însă primele astfel de sancțiuni de suspendare a activității aplicate de DSP, în ultima perioadă, deși imagini cu petreceri ilegale în cluburile din Capitală au apărut săptămânal în mediul online.

Pentru ca poliția să poată aplica decizii de suspendare în rândul teraselor și cluburilor pentru nerespectarea măsurilor împotriva covid 19, este nevoie de o nouă lege. Parlamentul și Guvernul și-au pasat responsabilitatea în ultimele două luni pentru modificarea legislatiei. Acum, există un proiect al Ministerului de Interne, însă va mai dura câteva săptămâni bune până va intra în vigoare.

Oficialii spun că dacă în Capitală rata de infectare va trece de 7,5 la mia de locuitori, restricțiile valabile pentru vineri, sâmbătă și duminică vor fi valabile toată săptămâna.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22