Primarul din Hârșova cere ajutorul armatei pentru că localnicii nu respectă izolarea

Redactia | 04.04.2020

Viorel Ionescu, primarul din Hârșova, lângă Țăndărei, a cerut ajutorul armatei pentru a-i putea ține în casă pe locuitorii care refuză izolarea.

Pe aceeași temă

Primarul a transmis o scrisoare deschisă Inspectoratului de Poliție Județean Constanța în care povestește cum tot mai mulți hârșoveni sunt prinși mințind cadrele medicale, devin violenți cu acestea sau pur și simplu nu respectă izolarea și ies din case fără un motiv întemeiat.

Viorel Ionescu susține că echipajele de poliție sunt insuficiente, iar criza este amplificată de faptul că poliția nu se află în subordinea administrației locale, deci nu poate coordona forțele de ordine în funcție de prioritățile de intervenție. Așadar, edilul solicită aplicarea de urgență a Ordonanței Militare nr.3 din 24 martie pentru suplimentarea forțelor de ordine cu efectivele Armatei.

Primarul este alarmat și de faptul că Hârșova se află la doar 25 de kilometri de Țăndărei, iar circulația persoanelor între cele două localități este frecventă.

Țăndărei a devenit principalul focar de coronavirus din regiune după ce 800 de persoane întoarse din străinătate nu au respectat condițiile de izolare și a fost nevoie ca locuințele acestora să fie păzite de Armată pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

În Hârșova, situația provocată de nemulțumirile populației privind restricțiile de circulație a escaladat în 31 martie, atunci când un localnic suspect de COVID-19 a intrat în spitalul orășenesc, i-a înjurat, amenințat și scuipat. Bărbatul se afla în izolare la domiciliu de unde a fugit, s-a accidentat și a intrat în spital plin de sânge. Șase medici au intrat în izolare după incident.

Scrisoarea deschisă a primarului din Hârșova privind intervenția Armatei:

”Având în vedere nenumăratele mesaje, însoțite de fotografii și apeluri telefonice primite din partea cetățenilor revoltați de inconștiența unui număr mare de persoane ce refuză să respecte obligațiile privind limitarea deplasărilor și răspândirea Covid-19 (care încalcă autoizolarea, mint cadrele medicale, se comportă violent cu cadrele medicale, punându-le în pericol, circulă nestingheriți prin oraș și nu sunt verificați etc.), precum și de ineficiența în gestionarea acestor situații de către EFECTIVELE INSUFICIENTE ale Poliției Naționale, Jandarmeriei și Politiei Locale, întrucât eu ca Primar NU am în subordine Poliția Națională și NU am nicio prerogativă în coordonarea forțelor de ordine din oraș, neputând interveni direct, adresez această scrisoare deschisă conducerii IPJ Constanța, prin care REVIN cu solicitarea de:

1. Urgentarea demersului de aplicare a art. 10 alin. 1 și 2 din Ordonanța Militară nr. 3/24.03.2020, respectiv suplimentarea forțelor de ordine, prin INTERVENȚIA FORȚELOR ARMATE
2. Repartizarea a cel puțin unui AGENT DE CIRCULAȚIE RUTIERĂ, la Hârșova, pentru ocuparea unuia dintre cele trei posturi alocate, având în vedere numărul mare de infracțiuni la regimul circulației.

Ignorarea acestor solicitări, apreciate necesare și de către Comitetul pentru Situații de Urgență Hârșova, conform Hotărârii nr. 2/30.03.2020, pe care v-am comunicat-o, este de natură să crească riscul răspândirii noului Coronavirus în orașul Hârșova, mai ales pe fondul numărului crescut de cazuri depistate pozitiv în localitatea Țăndărei, ce riscă să devină un focar de infecție, aflată la aproximativ 25 km de orașul nostru.
Deși răspunderea pentru modul în care gestionați supravegherea și controlul cetățenilor ce se deplasează prin oraș VĂ APARȚINE, nu pot asista indiferent la pericolul ce amenință orașul Hârșova, ferit până în acest moment de îmbolnăviri cu acest virus !!!!

AJUTAȚI FORȚELE DE ORDINE DIN ORAȘ, ÎNTRUCÂT NU POT FACE FAȚĂ NUMĂRULUI MARE DE IRESPONSABILI!

Măsurile aplicate tardiv nu vor putea remedia consecințele produse de îmbolnăvirile cu acest virus”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22