Primarul PNL al Iașiului, Mihai Chirică, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Laurentiu Gheorghe | 27.01.2021

Mihai Chirică este acuzat de procurori că între februarie și mai 2013, când era viceprimar, a întocmit caietul de sarcini pentru achiziționarea a patru autoturisme astfel încât licitația să revină Skoda.

Pe aceeași temă

Prejudiciul rezultat în urma comiterii infracțiunii este de jumătate de milion de lei, mai precizează procurorii. În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul primar PSD al Iașiului, Gheorghe Nichita, alături de alți patru inculpați dintre angajații primăriei, sub acuzația de abuz în serviciu. Primăria Iași nu s-a constituit parte civilă în proces, afirmând că nu s-a constatat niciun prejudiciu.

Acuzațiile aduse de procurori:

În anul 2013, cei cinci inculpaţi au demarat o procedură de achiziţie „nelegală”, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice preluarea în leasing de autoturisme.

Durata contractului a fost de patru ani. Prin respectiva achiziție, procurorii afirmă că s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative – teritoriale Municipiul Iași.

În acea perioadă, Mihai Chirică era viceprimar al municipiului Iaşi și îl înlocuia în funcție pe primarul Gheorghe Nichita, care era reținut în altă cauză.

Potrivit procurorilor, în perioada februarie – mai 2013, Mihai Chirică „a aprobat mai multe documente prin care se solicita „achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător”, aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea acestora prin leasing operaţional. În document au fost „inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, arată procurorii.

Gheorghe Nichita este acuzat că, în aceeași perioadă. a aprobat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 autoturisme şi a semnat în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi.

Tomorug Dumitru Petru, director executiv al Direcţiei Tehnice şi Investiţii din cadrul unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi, „a întocmit şi semnat mai multe documente în vederea achiziţionării celor 4 autoturisme şi a semnat, în numele unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Iaşi (în calitate de utilizator), contractele de leasing operaţional” în baza cărora au fost plătite ratele de leasing până la zi, precum şi Caietul de sarcini privind furnizarea mașinilor. Aceleași acuzații sunt aduse și celorlalți doi inculpați.

Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce și nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22