Primarul USR al Timișoarei le dă termen liberalilor până luni pentru constituirea unei majorități

Laurentiu Gheorghe | 22.10.2020

Primarul ales al Timişoarei, Dominic Fritz, le-a dat, joi, liberalilor timişeni, termen până luni să se decidă dacă vor să formeze împreună cu Alianţa USR PLUS o majoritate pe plan local şi judeţean,

Pe aceeași temă

Cum, în Consiliile Local Timişoara şi Judeţean Timiş singurele forţe de dreapta sunt PNL şi USR PLUS, lui Dominic Fritz nu-i va rămâne să se îndrepte decât spre forţele de stânga, PSD sau Pro România, dar acesta speră ca PNL să accepte acordul de colaborare bilateral.

„Până luni seara vreau să ştiu foarte clar dacă răspunsul PNL va fi da sau nu, dacă PNL sub conducerea lui Alin Nica vrea să facă alianţă cu noi. Dacă nu, va trebui să văd alte opţiuni. O să trebuiască să văd, eu încă nu vreau să mă gândesc la alte opţiuni (…). Tocmai de aceea nu înţeleg de ce mai au ei nevoie să se gândească până la alegerile parlamentare”, a declarat, joi, Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Dominic Fritz doreşte să-şi asigure o majoritate în consiliul local care să-i sprijine viitoarele proiecte comunitare.

„Pentru că niciun partid nu are o majoritate (în cele două consilii, n.r.) noi am intrat în negocieri cu PNL pentru a forma o majoritate stabilă în această criză COVID şi pentru tot ceea ce vrem să facem în Timişoara şi în judeţ. Am avut săptămâna trecută prima întâlnire a noastră cu PNL, am stabilit un cadru de negocieri, la pachet Timişoara şi Consiliul Judeţean, am discutat despre principii de guvernare, competenţă, transparenţă, proiecte comune şi despre un vot pentru vicepreşedinţi şi viceprimari. Ambii (împreună cu liderul interimar al PNL Timiş, Alin Nica, n.r.) am fost de acord să nu negociem şi alte funcţii, cum sunt cele de directori. (…). Urma ca astăzi să încheiem acest pachet negociat pe felii. Cu cinci minute înainte de semnarea acestei înţelegeri, astăzi, Alin Nica a spus că de fapt nu a primit un mandat de la Biroul Politic Judeţean al PNL pentru a discuta funcţiile viceprimari (la Timişoara, n.r.) şi vicepreşedinţi la Consiliul Judeţean. Şi a spus să semnăm acum acordul pentru proiecte, iar cel pentru funcţii, să-l semnăm după alegeri”, a detaliat Fritz.

El a spus că nu poate aştepta un „mare război politic la parlamentare”, că nu-şi doreşte pe plan local jocuri politice care sunt în Bucureşti şi că are nevoie de săptămâna viitoare, după învestirea sa în funcţie, de doi viceprimari, mai ales în contextul crizei COVID, dar şi al altor crize economice şi financiare care vor urma.

Dominic Fritz anunțase că se ajunsese la finalul unor negocieri cu PNL, după trei zile bune de discuții despre proiectele comune și fusese agreat un text de parteneriat.

„Și cu cinci minute înainte să închidem acest parteneriat, partenerii noștri potențiali ne-au spus că nu sunt în măsură să onoreze ceea ce am negociat luni și miercuri. Și asta însemna că o să avem un viceprimar de la USR/PLUS și un viceprimar de la PNL și un vicepreședinte (de consiliu județean – n.r.) de la PNL și unul de la USR/PLUS. Au spus că au nevoie de timp să se gândească la această soluție, că propun să facem asta după alegerile parlamentare. Pentru noi este exclus să continuăm o instabilitate politică aici.

Timișoara astăzi o să treacă de pragul de trei cazuri COVID (la mie). Eu am nevoie de o stabilitate în Consiliul Local. Cred că și în Consiliul Județean avem nevoie de o stabilitate. Și pentru noi orice soluție care nu include și un acord comun despre funcțiile executive nu este o soluție bună pentru timișoreni și timișeni.

Din acest motiv, aceste negocieri nu au fost duse la un bun sfârșit. Noi acum o să trebuiască să analizăm situația și într-un timp cât mai rapid să ajungem la o stabilitate în CL și CJ”, a afirmat primarul ales al Timișoarei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22