Principesa Margareta a discutat cu Dragnea pentru legiferarea statutului Casei Regale

Dora Vulcan | 16.06.2016

Liviu Dragnea a participat joi la Palatul Elisabeta la o intalnire cu ASR Principesa Margareta, pentru legiferarea statutului Casei Regale. Numai ca prim ministrul Dacian Ciolos a anuntat ca este deja in discutii cu Casa Regala pentru acest proiect.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Dragnea se grabeste sa legifereze statutul Casei Regale: Putem discuta si de ordonanta de urgenta/ Ciolos: Noi lucram deja cu Casa Regala la o propunere

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca UNPR si ALDE sunt de acord cu legiferarea de urgenta a statutului Casei Regale, un proiect de act normativ urmand sa fie elaborat pana saptamana viitoare, dar ca ar putea cere Guvernului "chiar si o ordonanta de urgenta", transmite Mediafax.

 

"Casa Regala este un simbol al Romaniei de care trebuie sa avem grija (...) Toti am fost de acord ca saptamana viitoare vom avea un proiect de lege. Daca vom considera ca este totusi bine sa se intample repede, vom avea o discutie si cu primul-ministru si atunci intr-adevar pentru asta putem discuta chiar si de o ordonanta de urgenta. Sigur, daca si Guvernul este interesat", a declarat Dragnea.

 

Liderul PSD a spus ca, pana saptamana viitoare, va veni cu o initiativa legislativa in acest sens, elaborata de membrii PSD, UNPR si ALDE. "In acest moment, Casa Regala, nu are nici macar un statut. Nu are nicio forma juridica. Sunt actiuni caritabile pe care le face si actiuni publice pe care nu le poate face decat in nume de persoana fizica. Asta va fi reglementat (...) Va fi o consultare serioasa cu Casa Regala", a mai adaugat Dragnea.

 

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a declarat ca legiferarea statutului Casei Regale este "o idee care s-a discutat de mai multa vreme", inclusiv la nivelul Presedintiei si Guvernului. "In acest moment trebuie sa gasim o forma, un cadru legal pentru ca aceste activitati sa se poata desfasura in si mai bune conditii si sa dam, daca vreti, o continuitate si o perspectiva si sa nu existe in viitor riscuri privind modul in care statutul Casei Reglae si insituttia in sine e privita in Romania de viitoarele majoritati politice care se vor crea (...) Acest lucru a fost discutat inclusiv la nivelul Presedintiei si a Guvernlui", a adaugat Tariceanu.

 

 

Dacian Cioloss: Noi lucram deja cu Casa Regala la o propunere. Ma bucur sa aud ca domnul Dragnea o sustine

 

 

Rolul si contributia Casei Regale in societatea romaneasca vor fi delimitate "clar si precis" printr-o propunere legislativa, a anuntat, joi, premierul Dacian Ciolos, el precizand ca "se bucura" sa auda ca aceasta initiativa ar putea fi sustinuta si de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

 

La finalul sedintei de Guvern, joi, premierul a fost intrebat cum comenteaza afirmatiile facute de Liviu Dragnea potrivit carora trebuie gasita o solutie astfel incat Casa Regala sa functioneze in baza unei legi.

 

"Noi lucram deja cu Casa Regala de mai multe saptamani in urma unor idei si propuneri care au venit din partea dansilor. Lucram la o astfel de propunere si ma bucur sa aud ca si domnul Dragnea ar putea sustine o asemenea abordarea. Sigur, urmeaza sa discutam detaliile, dar a existat aceasta solicitare si din partea Casei Regale care sa delimiteze clar si precis rolul si contributia pe care Casa Regala poate le poate avea in societatea romaneasca. Vom veni cu cateva idei, cateva propuneri, si sigur vor fi supuse dezbaterii parlamentare", a spus Ciolos.

 

 

***

 

Dragnea a anuntat ca va avea discutii si cu celelalte formatiuni parlamentare, dar si cu premierul Dacian Ciolos, potrivit Agerpres.

 

"Alteta Sa Regala Principesa Margareta m-a invitat astazi, si am participat cu placere, la Palatul Elisabeta pentru a purta o discutie despre viitorul Romaniei si rolul Casei Regale in societatea romaneasca!" a scris Dragnea pe Facebook, unde a publicat si o fotografie.

 

Presedintele PSD a precizat ca a fost contactat zilele trecute de Protocolul Casei Regale si a primit invitatia de a se vedea joi cu principesa Margareta. El a spus ca discutia pe care a avut-o la Palatul Elisabeta a fost legata de rolul Casei Regale in viata publica din Romania si in societatea romaneasca in general.

 

"Punctul meu de vedere, pe care l-am transmis Altetei sale Regale si pe care il spun si public si o sa-l spun si colegilor mei, este ca statutul Casei Regale din Romania trebuie mult mai bine reglementat. Trebuie ca aceasta institutie fundamentala, importanta pentru societatea romaneasca sa aiba un statut foarte clar, sa poata sa fie ajutata si cred ca acest lucru poate fi reglementat prin lege. Astazi o sa vorbesc si cu colegii mei, cu domnul Tariceanu, cu domnul Steriu si cu domnul Daniel Constantin, sa incercam sa gasim o modalitate prin care Casa Regala sa aiba functionarea stabilita prin lege, pentru ca acum, din pacate, nu exista. Cred ca o sa am o discutie si cu prim-ministrul Dacian Ciolos si cu celelalte partide parlamentare. Pentru intreaga societate romaneasca rolul Casei Regale trebuie sa fie foarte bine definit si vom sprijini lucrul acesta", a declarat Dragnea.

 

Potrivit acestuia, Casa Regala este implicata in viata publica, dar este nevoie de o reglementare legala.

 

"Din discutiile pe care le-am avut acum, am inteles ca nu exista o reglementare legala prin care statutul Casei Regale sa fie clarificat si eu cred ca acest lucru trebuie rezolvat si o sa facem tot ce e posibil sa rezolvam lucrul acesta", a adaugat Dragnea.

 

El a mai precizat ca principesa Margareta i-a spus ca regele Mihai se simte mai bine si a inceput sa citeasca.

 

***

Principesa Margareta l-a decorat in mai 2013 pe Sorin Oprescu la Palatul Peles din Sinaia cu "Ordinul Coroana Romaniei in grad de Ofiter". Oprescu a primit aceasta distinctie pentru “activitatea sa publica, prin care promoveaza profesionalismul si bunele practici atat in domeniul medical, cat si in dezvoltarea urbana a Capitalei. Pentru initiativele sale de inalt simbolism si forta identitara prin care a redat Bucurestiului monumente de for public care amintesc de rolul Coroanei in dezvoltarea tarii. Pentru sustinerea publica a valorilor si principiilor Familiei Mele si pentru ajutorul generos acordat de fiecare data in organizarea evenimentelor publice ale Noastre. Pentru perseverenta si generozitatea cu care subliniaza in activitatea sa importanta Coroanei la consolidarea Romaniei. Noi conferim Ordinul Coroana Romaniei in grad de Ofiter”, asa cum a fost scris in brevetul semnat de Regele Mihai, care a insotit decoratia oferita Primarului General.

 

Dupa primirea distinctiei, Sorin Oprescu a declarat ca acesta a fost un moment special, foarte emotionant, care “se poate rezuma la doua cuvinte: Servesc patria! Si cred in ceea ce spun, ca multi altii”.

 

 In octombrie 2011, Dan Voiculescu - aflat acum in puscarie - a fost artizanul invitarii Regelui Mihai in Parlament si al mai multor manifestari care au surprins Casa Regala a Romaniei alaturi de diverse personaje dubioase ale comunismului convertit la capitalism, intr-o jenanta infratire de la stanga la dreapta intre cei care l-au prigonit pe Rege din tara si noua Casa Regala, condusa de Radu Duda insotit cu Principesa Margareta si fiu al unul membru marcant al fostului PDSR; actualul PSD. La masa platita de Voiculescu si patronata de Casa Regala au putut fi vazuti,alaturi de Rege si de Voiculescu, fostul presedinte Ion Iliescu, fostul presedinte Emil Constantinescu, ales in 1996 pe valul de antipatie al multiplelor mandate ale bolsevicului Ion Iliescu si multi dintre contestatarii de altadata ai Regelui, apropiati ai fostului presedinte Ion Iliescu. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22