Probleme în paradis? Tăriceanu vrea cu orice preț președinția unică a ALDE (surse)

Dora Vulcan | 24.02.2017

Ca orice structură politică artificială, constituită mai degrabă ca o struțocămilă, prin contopirea unor presupuși conservatori cu liberali care au defectat din partidul mamă, și ALDE este supusă unor lupte intestine. Numai că acestea pornesc chiar de la conducerea sa.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Călin Popescu Tăriceanu, spun surse citate de Hotnews.ro, ar forța un congres ca să poată modifica statutul și deveni unic conducător. Al unui partid care a obținut un scor lamentabil în parlament la limită și cooptat la guvernare, de PSD, ca partid balama.

 

 

Pe de altă parte, conservatorii conduși de copreședntele Daniel Constantin ar forța înlocuirea ministrului Energiei Toma Petcu, care ar avea probleme grave de sănătate. Tăriceanu, însă, se opune - fapt comunicat și în conferinta de presa de miercuri: ca nu exista niciun motiv ca Petcu sa fie schimbat. Desigur, Tăriceanu evită ca în locul lui Petcu să fie numit un conservator: 

 

 

"Nu avem de ce sa discutam situatia de la ministerul Energiei, ministrul Toma Petcu face un tratament, si-a reluat atributiile, nu se pune problema schimbarii" a spus miercuri Tăriceanu. 

 

 

Sprijin din teritoriu pentru Tăriceanu

 

 

Aripa liberală a inceput deja demersurile pentru convocare. Saptamana aceasta, delegatia permanenta a ALDE Gorj, unde copresedinte este fostul senator Dian Popescu, a votat o rezolutie prin care se solicita convocarea Congresului extraordinar, modificarea statutului ALDE si trecerea la presedinte unic al partidului.

 

Potrivit surselor citate de Hotnews, vor urma si alte delegatii teritoriale apropiate de Tariceanu care vor cere Congres.

 

Pe de alta parte, o convocare a Congresului se poate face doar cu semnaturile celor doi copresedinti si, potrivit informatiilor Hotnews.ro, Daniel Constantin nu isi doreste Congres atat de repede. Nu este astfel clar ce s-ar putea intampla in cazul in care Tariceanu va forta totusi organizarea Congresului la inceputul primaverii.

 

In plus, inainte de alegerea conducerii unice a partidului, s-ar impune alegeri de jos in sus la organizatiile ALDE din tara. 

 

Constantin, a declarat, miercuri, ca data Congresului de unificare al ALDE va fi stabilita in functie de contextul politic si de opiniile exprimate de organizatiile judetene, cel mai probabil in prima jumatate a acestui an. Nici Constantin, nici Tariceanu nu au spus clar daca vor candida.

 

"Pot sa va spun ca inca din anul 2015 cand am facut primul Congres de unificare, am vorbit de primavara anului 2017. Acum, in functie de contextul politic, in functie de ceea ce vor considera si colegii din tara, in functie de prevederile statutare care spun ca trebuie sa cadem de acord asupra acestui moment, vom anunta cu siguranta. Trebuie sa-l facem pentru ca asta spune in statutul ALDE si asa am prevazut. Dupa doi ani de zile, cred ca trebuie sa avem conducere unica si sa ne pregatim pentru momentul 2019 - primul test in acesta formula la alegerile europarlamentare", a spus copresedintele ALDE, Daniel Constantin.

 

Intrebat daca i-a in calcul sa candideze la sefia partidului, Constantin a spus ca nu s-a luat nicio decizie pentru ca in momentul de fata sunt alte preocupari.

 

"Sunt preocupari politice, preocupari guvernamentale foarte puternice dupa care vom lua decizii in forurile noastre. Vom vedea. Eu, in acesta luna implinesc cam 7 ani de cand conduc Partidul Conservator, ulterior devenit ALDE. Voi analiza cu mare atentie cu colegii mei din teritoriu", a explicat Daniel Constantin, transmite Digi 24.

 

Punandu-i-se aceeasi intrebare, celalalt copresedinte ALDE, Calin Popescu-Tariceanu a raspuns: "Ma mai gandesc. Avem lucruri mai importante."

 

Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) a fost fondat pe 19 iunie 2015, in urma fuziunii dintre Partidul Conservator si Partidul Liberal-Reformator, presedintii celor doua formatiuni devenind copresedinti ai ALDE pana la data la care un nou Congres va definitiva fuziunea si va alege o conducere unica, noteaza News.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22