Procesul Elenei Udrea, acuzată de luare de mită și spălare de bani, s-a reluat cu o amânare

Laurentiu Gheorghe | 12.09.2019

În prima apariție publică după revenirea din Costa Rica, Elena Udrea s-a prezentat la Curtea de Apel București ținându-se de mână cu iubitul său, Adrian Alexandrov.

Pe aceeași temă

Elena Udrea s-a prezentat în fața instanței pentru procesul privind finanțarea campaniei electorale din 2009, în care este acuzată de luare de mită și spălare de bani. La termenul de joi, procesul a fost din nou amânat, de această dată pentru 15 octombrie.

„Vreau să îmi demonstrez nevinovăția pentru că s-au schimbat multe într-un an si jumătate (...) Voi veni la toate termenele de judecată”, le-a spus Udrea jurnaliștilor, la sosirea la Curtea de Apel. Întrebată de ce s-a întors în România, ea a răspuns: „Întotdeauna am vrut să stau acasă".

Spre deosebire de aparițiile anterioare, când era deosebit de volubilă, Udrea a fost zgârcită cu vorbele, atât la intrare cât și la ieșirea din sediul Curții de Apel, spunând jurnaliștilor care o așteptau că nu vrea sa mai raspundă la întrebări, așa cum a făcut de când s-a reîntors din Costa Rica în luna iulie.

„Da, sunt multe întrebări, dar nu vreau să răspund. (...) Am alte lucruri de făcut, îmi este bine așa. Nu îmi este teamă, dovadă că sunt aici. Știe toată lumea de ce am plecat din Costa Rica. (...) Responsabilitățile pe care le am acum sunt mai mari decât cele doar pentru mine", a declarat Elena Udrea. Ea a mai spus că se bucură foarte mult pentru că s-a putut întoarce în țară și că se va prezenta la toate termenele din proces.

"Eu cred că lucrurile sunt în schimbare spre normalitate în țara aceasta, inclusiv în justiție. Pot să spun că lucrurile ușor-ușor vor intra în logica lor de normalitate", a mai afirmat fostul ministru.

Întrebată ce face fetița, Eva Maria, Elena Udrea a spus că se pregătește pentru botez. De asemenea, întrebată dacă fostul președinte Traian Băsescu va fi nașul fetiței, fostul ministru al Turismului a răspuns: „Nu este naș (Băsescu – n.r.)”.

Fugara Elena Udrea

Elena Udrea a fugit în Costa Rica la începutul anului 2018, unde s-a întâlnit cu buna ei prietena, Alina Bica, amândouă cerând azil politic în țara central-americană. Ea a fost arestată în octombrie anul trecut (odată cu Alina Bica) în Costa Rica, în baza unor mandate Interpol emise la cererea României. Udrea și Bica au fost eliberate în preajma Crăciunului, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători. A revenit în România în 8 iulie, la aproape un an și jumătate de la fuga sa în Costa Rica. Ea își anunța revenirea în țară pe Facebook, spunând că a renunțat de bunăvoie la statutul de refugiat în Costa Rica, pentru că vrea să își crească fetița acasă. Avocatul acesteia, Veronel Rădulescu, spunea că Udrea nu mai are niciun dosar care i-ar putea pune în pericol libertatea

La termenul de joi, procesul a fost amânat pentru 15 octombrie, judecătorul nou desemnat anunțând că atunci va fi analizat și înscrisul secret de serviciu transmis de SRI în acest dosar.

La Curtea de Apel București, au fost prezenți atât fostul ministru al Turismului Elena Udrea, cât și Ioana Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, jurnalistul Dan Andronic și Gheorghe Nastasia, fost secretar de stat în ministerul Turismului.

Claudia Jderu, noul judecător din dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, a hotărât, la termenul de joi, amânarea procesului pentru 15 octombrie, pentru că unii dintre inculpați au anunțat că nu au avocați pentru apărare, potrivit Mediafax. La următorul termen din proces, va fi analizat și înscrisul secret de serviciu transmis de Serviciul Român de Informații în dosar.

„Ne așteptăm să nu întâmpinăm astfel de incidente cu frecvența pe care am întâmpinat-o. Au fost depășite termenele de recomandare. Ne așteptăm ca acum să fim în măsura să discutăm cereri de probatorii și lămurirea documentului secret de serviciu aflat la instanță. Acest termen a fost acordat, deși ședința completului era marțea viitoare. Punem în vedere inculpatului să facă dovada imposibilității de prezentare. Dacă se va repeta, procedam noi la a asigura și vom desemna apărător din oficiu dacă cel ales nu o poate face. Încuviințăm cererea de amânare a lui Ioan Silviu Wagner. Marți dăm citire actului de sesizare, discutăm înscrisul secret de serviciu al SRI, audiem inculpații și cererile de probatorii", a spus judecătorul.

Unul dintre avocați a anunțat că nu se va putea prezenta marți, prin urmare termenul a fost amânat pentru data de 15 octombrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22