Procuror DNA: Nu s-a mai pus problema să scoatem dosare, ci să scădem stocul cu clasări

Redactia | 18.12.2018

Un procuror DNA a fost înregistrat când se plânge șefei interimare a DNA, Anca Jurma: Nu s-a mai pus problema să scoatem dosare, ci să scădem stocul, cu clasări, conform relatării G4Media.ro.

Pe aceeași temă

Un dialog înregistrat între șefa interimară a DNA, Anca Jurma, și procurorul Florentina Mirică demonstrează demobilizarea procurorilor și frica acestora de a mai instrumente dosare noi, relevă înregistrarea audio publicată de G4Media.ro.

Practic lupta anti-corupție este blocată de asaltul coaliției PSD-ALDE asupra justiției cu largul concurs al Curții Constituționale și conducerea CSM.

”Îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant, de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau: stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare”, spune șefa interimară a DNA, Anca Jurma, într-o discuție cu un subaltern, procuroarea Florentina Mirică. Cei doi magistrați discută despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”

Dialogul a avut loc în data de 29 octombrie 2018, iar înregistrarea se află în posesia redacției G4Media.ro. Am a solicitat vineri un punct de vedere de la DNA, însă până la ora publicării acestui material Anca Jurma nu a răspuns întrebărilor transmise.

După discuția cu Jurma, pe data de 9 noiembrie, șeful interimar al Secției a I-a din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul lui Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne. După închiderea dosarului, procuroarea Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.

Ce conține înregistrarea

Cele două procuroare, Anca Jurma și Florentina Mirică, discută despre faptul că, sub loviturile actualei Puteri, DNA nu mai face nimic.

Din conversația celor două aflăm că în DNA ”sunt dosare care au potențial, sunt procurori care stau cu rechizitoriile în fișet. Nu vor să își asume răspunderea”, că ”nu pune nimeni osul la treabă”, ”nu trebuie să ne asumăm niciun risc” și că ”adjuncții sunt… (….) disperați cumva! Caută!”. Este vorba de adjuncții șefului DNA, Călin Nistor și Marius Iacob.

”Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”, spune Jurma la un moment dat despre procurorii DNA, despre care spune că sunt speriați de atacurile media și ale politicienilor.

Cele două procuroare discută și despre faptul că dosarele DNA privind corupția din vămi, fondurile Oficiului pentru protecția martorilor sau ale DIPI (serviciul secret al MAI) nu au reușit să diminueze corupția. ”Suntem chiar cooperativa munca în zadar!”, spun ele. Denunțuri ar mai fi, oamenii mai vorbesc, dar nu are cine să lucreze dosarele, spun cele două.

Jurma și Mirică ajung la concluzia că interimatul la șefia DNA este nimicitor pentru instituție pentru că ”la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție”.

Cele două procuroare discută despre colegii lor și despre greșelile trecutului. Spre exemplu, instrumentarea dosarului fostului premier Victor Ponta este considerată o eroare născută din dorința unor procurori de a le face pe plac șefilor.

Jurma relatează, la un moment dat, și despre faptul că a auzit o conversație la o masă alăturată, la restaurant. ”Îmi răsună și acum în urechi discuția de la restaurant, de lângă mine, cu ăștia doi care făceau afaceri cu primăria, și ziceau:stai liniștit că D.N.A.-ul a murit, procurorul general e în evaluare (…) deci nu mai e nicio problemă! ”.

Este prima dată când un procuror constată demobilizarea cvasi-totală din DNA.

Înregistrarea discuției purtate în 29 octombrie dintre șefa interimară a DNA, Anca Jurma, și procurorul Florentina Mirică o puteți citi AICI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22