Procurorii anticoruptie au ridicat documente despre achizitiile de la Televiziunea Romana

Dora Vulcan | 05.09.2016

Procurorii anticorupţie au cerut Parlamentului documente privind activitatea şi achiziţiile făcute de TVR în perioada 2005 - 2015. Solicitarea DNA a ajuns la Biroul Permanent al Senatului si a fost analizata astazi. Senatorii vor oferi procurorilor toate documentele solicitate in aceasta saptamana.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE: Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară în TVR o acţiune de verificare, ce vizează contracte comerciale din ultimii 10 ani, au anunţat oficialii Televiziunii publice

 

 

În virtutea transparenţei pe care actuala conducere a TVR doreşte să o promoveze în privinţa activităţii televiziunii publice, informăm atât publicul telespectator, cât şi pe reprezentanţii mass-media că Direcţia Naţională Anticorupţie desfăşoară zilele acestea în TVR o acţiune de verificare. Această acţiune vizează contracte comerciale din ultimii 10 ani. Conducerea TVR asigură tot suportul necesar pentru derularea verificărilor în bune condiţii", informează Televiziunea publică. 

 

 

DNA a cerut parlamentului copii după toate rapoartele care privesc activitatea TVR, transmite Digi 24. Aleşii spun că vor răspunde cererii anchetatorilor chiar în această săptămână şi vor transmite documentele cerute.

 

 

Surse judiciare au precizat pentru News.ro ca de la Senat si Camera Deputatilor s-au cerut documente, iar de la sediul TVR au fost ridicate documente legate de achizitii publice facute de institutie. Potrivit surselor citate, aceste activitati au avut loc in urma cu cateva saptamani. Este vorba despre verificarea achizitiilor facute pe parcursul mai multor ani, au precizat sursele judiciare.

 

 

Copii ale rapoartelor întocmite de Comisiile parlamentare de anchetă pentru evaluarea activităţii SRTV în perioada 2005-2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora, vor fi trimise DNA, aşa cum au fost solicitate, a precizat Ioan Chelaru, vicepreşedinte al Senatului. 

 

 

"E firesc să înaintăm documentele. Nu au caracter secret. Există un raport al Comisiei şi o serie de stenograme care sunt păstrate în arhiva Senatului. Dacă documentele nu au caracter clasificat, le înaintăm în această săptămână", a afirmat Chelaru, luni, la finalul şedinţei Biroului permanent, citat de Capital.

 

Procurorii au ridicat documente și de la sediul televiziunii, transmite sursa citată.

 

 

Din informatiile Hotnews.ro, singura ancheta parlamentara la TVR ar fi avut loc in 2007-2008 si ar fi vizat managementul TVR sub mandatul lui Tudor Giurgiu, care a demisionat din functia de Presedinte-Director General in 2007. Aceasta ancheta a avut loc la presiunile lui Adrian Paunescu, senator PSD si presedintele comisiei de cultura si media la acea vreme, in fata careia raspunde SRTv. Tot pentru o ancheta la TVR au mai facut presiuni -  in 2005 - reprezentantii noii conduceri de atunci: Calin Popescu Tariceanu si Mona Musca. Solicitarea lor viza activitatea lui Valentin Nicolau, care a condus TVR sub guvernul Nastase, transmite sursa citata.

 

 

Potrivit solicitării DNA, documentele sunt necesare în vederea soluţionării unui dosar referitor la "efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanţii SRTV a unor contracte de prestări servicii".

 

 

"În vederea soluţionării dosarului (...) având ca obiect efectuarea de verificări cu privire la posibila săvârşire a unor infracţiuni cu ocazia încheierii de către reprezentanţii SRTV a unor contracte de prestări servicii şi în conformitate cu ordonanţa procurorului din data de 18.07.2016, vă solicităm ca în temeiul prevederilor art. 170 alin. 1 din Codul de procedură penală să ne comunicaţi copii certificate pentru conformitate cu originalul ale Rapoartelor întocmite de către Comisiile parlamentare de anchetă privind evaluarea activităţii SRTV, constituite în perioada 2005-2015, împreună cu documentele ce au stat la baza redactării acestora", se arată în solicitarea transmisă în luna iulie Senatului şi semnată de doi procurori din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, citata de Agerpres.

 

 

 

 

Ce achiziţii a găsit Oana Stănciulescu în TVR: "Spumante de baie, creme antisolare, creme antirid"

 

 

 "Stimaţi colegi, După cum ştiţi, sunt membru în CA din data de 22 martie 2016, ziua în care Parlamentul a votat Consiliul de Administraţie al SRTv. În această calitate, am făcut nenumărate demersuri pentru lămurirea unor aspecte care privesc situaţia economico-financiară a instituţiei, în sensul legalităţii cheltuirii banului public şi a redresării instituţiei. În acest moment, sunt în măsură să vă prezint o scurtă informare pe care v-o datorez.

 

 

 

Bunăoară, ce se poate face în TVR cu Cremă volum bust, care conferă fermitate, tonifiere şi volum sânilor, 75 ml la un preţ de 120 de lei? Sau cu Sarea de baie antistres? Sau cu apă de gură în cantităţi impresionante? Sau cu Spuma de baie GENERA? Sau cu Loţiunea după plajă tot GENERA? Sau cu Complex Detoxifiant? Protecţie urinară, pastile SOMN UŞOR, Protector hepatic etc. De ce s-a dat, de exemplu, pe o cremă de faţă Naturalis, de 50ml, 440 de lei?

 

 

Apoi urmează îmbrăcămintea - hainele prezentatorilor au şi ele preţuri halucinante - de la pantofi de 6-700 de lei perechea, la cămăşi, ciorapi, rochiţe - care se puteau procura în sistem barter, ca orice televiziune comercială.

 

 

Nici cheltuielile cu diurna şi cazarea nu vor scădea, ba dimpotrivă.Dacă în anul 2015, acestea au fost de 3.631.616, în 2016 vor ajunge la 5.892.100, din care cheltuielile cu diurna şi cazarea în afara ţării aproape se vor dubla. 3. Am mai solicitat şi anexele ultimului Raport al Curţii de Conturi pentru a vedea care sunt rezultatele implementarii Planului economic de redresare propus în 2012, pentru perioada 2012-2014, precum şi recomandările Curţii de Conturi", sunt doar câteva pasaje din scrisoarei Oanei Stănciulescu, preluată de Realitatea TV

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22