Procurorii DIICOT cercetează eventualele nereguli din Afacerea Sterling

Fara Autor | 21.05.2009

Pe aceeași temă

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a demarat cercetări în dosarul Sterling, fiind în faza actelor premergătoare, pentru a stabili dacă există nereguli în această afacere, au declarat, joi, pentru NewsIn, surse judiciare.

Până la acest moment, anchetatorii nu au început urmărirea penală faţă de vreo persoană, au mai spus sursele citate.

Reamintim că Agenţia Română pentru Resurse Minerale (ANRM), care este reprezentantul Guvernului în aceste contracte petroliere, a acuzat compania Sterling Resources că nu deţine nici autorizaţia de mediu, nici cea de construcţie, necesare desfăşurării activităţii.

"Sterling şi-a desfăşurat activitatea, de la semnarea acordului din august 2007 şi până în noiembrie 2008, fără a avea autorizaţia de construcţie. Aceasta se eliberează de către Consiliul Judeţean Constanţa. Noi am verificat la Inspectoratul de Stat în Construcţii din Constanţa, unde ne-au spus că nu există această autorizaţie de construcţie. De asemenea, am mai constatat că nu au autorizaţie de mediu, pentru explorare geologică. Ei au prezentat un acord de mediu, pentru lucrări de prospecţiuni, în loc de o autorizaţie de mediu, care era necesară pentru lucrările de explorare şi evaluare a producţiei, pe care ei le-au desfăşurat", a declarat, miercuri, preşedintele ANRM, Gelu Mărăcineanu, în cadrul Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor.

De asemenea, în cadrul audierilor aceleiaşi comisii, de la sfârşitul lunii aprilie, vicepreşedintelui Sterling, Stephen Birrell, i s-a cerut să explice de ce în nota de fundamentare a contractului există alte date privind resursele petroliere din perimetrele concesionate Sterling în Marea Neagră, decât datele deţinute de ANRM. Potrivit estimărilor Agenţiei, resursele petroliere din Marea Neagră, concesionate Sterling Resources, ar fi mai mari decât cele ştiute până acum, mai precis de 50 miliarde metri cubi gaze şi de 278 milioane tone ţiţei.

Preşedintele ANRM a declarat, încă de la sfârşitul lunii aprilie, că actul adiţional 11 la contractul dintre Sterling şi ANRM ar putea fi reziliat, ceea ce înseamnă că statul român ar putea primi 45% din cantitatea de gaze extrasă de Sterling, iar locul ANRM în cadrul contractului ar putea fi luat de Romgaz. În prezent, reprezentantul guvernului în aceste contracte petroliere este ANRM.

Contractul de explorare şi împărţire a producţiei între Rompetrol şi Enterprise Oil, Exploration Limited şi Canadianoxy a fost semnat în 1992. Acest contract are 11 acte adiţionale. Potrivit reprezentanţilor ANRM, contractul ar expira în 2038.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22