Procurorii, scoși din dosarele sensibile. Circa o treime dintre ei ar putea fi puși pe liber

Redactia | 15.10.2018

Ordonanța adoptată luni de guvern prin care ministrul Justiției Tudorel Toader spune că a pus de acord observațiile preliminare ale Comisiei de la Veneția cu modificările aduse legilor Justițiie are și modificări cu dedicație în dosrele sensibile. Cel puțin dosarul Revoluției, cel al violențelor jandarmeriei din 10 august și Tel Drum, în care este anchetat președintele PSD Liviu Dragnea, sunt în pericol pentru că circa o treime dintre procurorii care lucrează în ele nu vor îndeplini condiția de vechime pusă de Toader pentru ca aceștia să mai poată lucra în Parchetul General, DNA sau DIICOT.

Pe aceeași temă

 

 

Legea veche, încă în vigoare, stabilea o vechime de 6 ani pentru accesul în cele trei instituții de anchetă penală, modificările făcute legilor Justiției, adoptate în luna iulie din acest an, de 8 ani, iar OUG promovată de ministrul Tudorel Toader și adoptată luni de guvern impune o vechime de 10 ani. 

 

Nu e clar însă dacă prevederile ordonanței se aplică de aici încolo sau operează inclusiv asupra numirilor în curs. ”A rămas în vigoare o altă prevedere, din legea adoptată deja în Parlament, care spune că cei numiți în funcții rămân chiar dacă nu îndeplinesc condiția de vechime, dar nimeni nu știe cum se va aplica”, a declarat pentru G4Media.ro o sursă judiciară.

 

La modificarea legilor justiției, majoritatea PSD-ALDE a introdus în legea de organizare judiciară condiția de vechime de opt ani, condiție pe care procurorul Lăncrăjan, la data dezbaterii modificărilor, nu o îndeplinea. Intrarea în vigoare a legii a întârziat, date fiind contestațiile la Curtea Constituțională, iar între timp procurorul Lăncrănjan a făcut cei opt ani de vechime ceruți de lege. Guvernul a mărit, însă, condiția de vechime prin OUG-ul adoptat luni de la opt la zece ani, fără a justifica în vreun fel această măsură, remarcă G4Media.ro.

 

Proiectul nu a avut avizul CSM, care a primit proiectul vineri după amiaza iar luni la 9 dimineața proiectul era deja adoptat în altă formă decât cea trimisă la avizare.

 

Pe vechea prevedere, cu 8 ani vechime, o evaluare realizată la începutul lunii august la DNA indica faptul că șase procurori ar urma să plece din instituție pentru că nu au vechimea de minimum 8 ani cerută de noua lege privind organizarea judiciară (304/2004 – parte din pachetul celor trei legi ale Justiției, modificată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR).

 

Anterior modificării, actul normativ prevedea că pot fi delegaţi la DNA procurorii care au vechime de 6 ani în profesie. Pe 1 august, Colegiul de conducere a DNA pus în discuţie situaţia procurorilor interimari care nu au vechimea de 8 ani în magistratură, iar pe 2 august, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a cerut evidenţa nominală a acestora.

 

Nu este clar câți procurori ar urma să plece din DNA și la celelalte parchete după ridicarea condiției de vechime la 10 ani, însă surse judiciare vorbesc de câteva zeci.

 

Pe 13 noiembrie 2017, DNA anunţa că Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni referitoare la fraudare de fonduri, fapte care ar fi fost săvârşite în dosarul “Tel Drum” în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.

 

Pe 21 noiembrie 2017, DNA a instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile deţinute de Liviu Dragnea şi de ceilalţi suspecţi din dosarul “Tel Drum”, pentru recuperarea prejudiciului din dosar, estimat la peste 127 de milioane de lei. Măsura sechestrului a fost menținută de Înalta Curte.

 

 

Procurorul general Augustin Lazăr: Ordonanța ar putea afecta dosarul Revoluției și pe cel al violențelor din 10 august

 

 

 

„Din păcate, proiectele de acte normative care sunt făcute în grabă sunt de natură să afecteze dosarele care sunt în curs. De exemplu, marile dosare care sunt pe rolul Ministerului Public și sunt foarte bine cunoscute acestea. Spre exemplu, cele pe rolul parchetelor militare – au fost concentrate resursele umane prin delegare, aduse de la mai multe parchete pentru a rezolva dosare mari și complexe. Ei bine, în aceste situații vor înceta delegările pe funcțiile respective, iar colectivele care lucrează în acest moment vor fi desființate. Va fi foarte greu de imaginat com vor putea fi soluționate aceste dosare, despre care toată lumea susține că se dorește să fie finalizatee, pentru ca România să nu mai plătească sume mari de bani în urma condamnărilor CEDO. (Reporter Digi24: Vă referiți la dosarul Revoluției, la 10 august?) La toate dosarele care sunt pe rol”, a declarat Augustin Lazăr după ce ministrul Tudorel Toader a anunțat adoptatea Ordonanței de Urgență prin care se modifică legile Justiției. 

 

 

Din informațiile Digi24, ar fi vorba despre aproximativ jumătate din colectivul de procurori care lucrează în cele două dosare și care nu ar mai putea participa la anchete făcute de secția militară a Parchetului General.

 

Acești procurori au fost mutați temporar la Parchetul General pentru a contribui la aceste anchete. Ei au grade profesionale sub cel de Parchet General, iar potrivit proiectului de OUG ce urmează să fie adoptat de Guvernul Dăncilă procurorii care nu întrunesc condițiile legii, inclusiv gradul de formare profesională, nu ar mai putea lucra în cadrul structurilor de la vârful Ministerului Public.

 

PICCJ, DNA și DIICOT sunt în această situație și ar putea pierde procurori care în prezent lucrează în diverse dosare.

 

Cu aproximativ o oră înainte, Viorica Dăncilă afirma că „ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică pentru buna desfăşurare a actului de justiţie. Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, iar abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate”.

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22