Procurorul Dan Voinea, despre Dosarul Mineriadei: Acuzații risca inchisoarea pe viata

Vlad Toma | 23.12.2016

Procuror militar Dan Voinea, cel care a instrumentat Dosarul Mineriadei, a declarat astazi, la Antena 3, in urma anuntului Parchetului Militar legat de punerea sub acuzare a mai multor fosti reprezentanti ai statului roman in acest dosar, ca infractiunile contra umanitatii se pedepsesc cu inchisoarea pe viata.

Pe aceeași temă

 

"Acuzatiile sunt corecte, solutii de neincepere a urmaririi penale s-au mai dat in istoria acestui dosar, in 1995..., in 2000 de asemenea a fost redeschis si apoi inchis... Este a treia oara cand se redeschide acest dosar pentru crime impotriva umanitatii. Victimele cazute in timpul Mineriadei sunt victime cazute sub puterea adversarului politic... Pentru acest tip de infractiune se da inchisoare pe viata", a spus Voinea, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

 

Parchetul Militar a anuntat astazi punerea in miscare a actiunii penale in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii. Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma, Cazimir Ionescu si Adrian Sarbu au fost pusi sub acuzare in acest dosar.

 

Acestia sunt acuzati ca au decis, organizat și coordonat un atac generalizat și sistematic, lansat împotriva unei populații civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, precum și a populației municipiului București, atac în care au implicat participarea forțelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării, spun procurorii Parchetului Militar, mentionand consecintele acestui atac: 

 

1. uciderea prin împușcare a 4 persoane şi rănirea prin împușcare a 3 persoane, fapte ce constituie 7 acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. a din C.p.;

 

2. vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1269 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. g din C.p.;

 

3. privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1242 de persoane, fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infracțiunii în forma prev. de art. 439, alin. 1, lit. j din C.p.

 

[Sursa foto: Oradestiri.ro]

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22