Procurorul Emilian Eva, cel care l-a trimis in judecata pe Voiculescu, arestat preventiv pentru fapte de corupție

M. B. | 10.07.2015

Pe aceeași temă

Procurorul Emilian Eva, cel care a trimis în judecată dosarul în care a fost condamnat Dan Voiculescu, a fost arestat preventiv prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), informează Agerpres. Decizia nu este definitivă.

 

Eva,  procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, fost procuror anticorupție, este urmărit penal de către DNA pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, fals în declarații. Inițial, el a fost pus sub acuzare pentru că a tranzacționat peste 200 de picturi care valorează circa 300 000 de euro, deși calitatea de magistrat nu-i permitea efectuarea de acte de comerț.

 

Potrivit procurorilor DNA, Emilian Eva a renunțat la urmărirea penală a unui medic cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals, medic la care se tratata tatăl său.

 

În perioada august 2014 - martie 2015, procurorul a pretins de la medic mai multe bunuri, printre care și 57 de tablouri, pe care le-a tranzacționat contra unui comision de 16 000 de euro.

 

În februarie, Eva i-a cerut medicului alte cinci tablouri pretinzând că trebuie să restituie suma de 22.000 de euro unui om de afaceri. Ulterior, procurorul a revândut tablourile sau le-a păstrat, fără a restitui suma afaceristului.

 

În ianuarie 2015, printr-un intermediar, Emilian Eva a obținut de la Ministerul Culturii - Direcția Județeană pentru Cultură Iași un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită.

 

Emilian Eva a devenit celebru pentru că a instrumentat, pe vremea când era la DNA, dosarul privatizării frauduloase a ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22