Procurorul general al Romaniei si șefa DNA se opun unei legi a amnistiei si gratierii

Vlad Toma | 09.01.2017

Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, si Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, au declarat astazi ca o lege a amnistiei si gratierii nu este necesara.

Pe aceeași temă

 

Noile discutii despre legea amnistiei si gratierii au inceput dupa ce Florin Iordache, noul ministru al Justitiei, a afirmat, in cadrul audierilor din Parlament, ca o astfel de lege ar fi de bun augur.


"Nu este necesara nicio lege a gratierii si amnistiei, fiindca noi trebuie sa combatem criminalitatea, avem prioritati de a combate coruptia, de a recupera bunurile insusite de infractori si alte asemenea chestiuni", a declarat Augustin Lazar, procurorul general al Romaniei, citat de ziare.com

 

Codruta Kovesi, sefa DNA, a sustinut acelasi punct de vedere, ea precizand insa ca deocamdata nu exista un astfel de proiect de lege: "Nu sunt de acord ca o lege de amnistie sau gratiere colectiva sau individuala sa vizeze infractiuni investigate de DNA", a afirmat Kovesi, conform sursei citate.

 

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a afirmat acum cateva zile, la CSM, ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei eventuale legi a amnistiei si gratierii, deoarece aceasta ar duce la daramarea statului de drept si la disparitia democratiei din Romania.

 

"Nu şi-a imaginat nimeni că un simplu hoţ se poate considera sau are pretenţia să fie deasupra legii. Dar sunt unii care chiar au impresia că lor poate li se cuvine să fie deasupra legii, şi mă refer aici la persoane care, de regulă, au poziţii publice, or aşa ceva nu se poate", a mai declarat Iohannis, care a precizat ca se teme "că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege (a amnistiei si gratierii, n.red.), care i-ar scăpa de toate problemele."

 

 

Presedintele i s-a adresat direct ministrului Justitiei atragandu-i atentia asupra problemelor pe care o lege a amnistiei si gratierii le-ar putea aduce, atragand atentia ca presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, este condamnat penal, iar presedintele Senatului, Tariceanu, este urmarit penal:

 

"Dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament... În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare."

 
Iohannis a atras atentia ca se va opune cu toata greutatea functiei prezidentiale unei astfel de legi deoarece ar indeparta Romania de valorile euro-atlantice in care cetatenii cred: "Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule Ministru! Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale! Sper să nu fie cazul."
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22