Procurorul general cere investigarea celor care s-au ocupat de plângerea fetei de 17 ani pentru viol

Laurentiu Gheorghe | 16.06.2020

Procurorul general al României a cerut un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare, unde a ajuns plângerea fetei de 17 ani împotriva criminalului eliberat condiționat, care a incendiat-o.

Pe aceeași temă

Fata de 17 ani îl reclamase cu o săptămâna mai înainte de a fi incendiată de către Ion Turnagiu că acesta o violase și o agresase , însă nici poliția și nici procurorii nu au dispus vreo măsură împotriva lui.

„În contextul interesului generat în spațiul public de cauza privind minora victimă a tentativei de omor prin incendiere din județul Mehedinți, precizez că, pe baza informării preliminare transmise de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, am dispus efectuarea unui control cu privire la instrumentarea dosarului Parchetului de pe lângă Judecătoria Vânju Mare în care au fost formulate acuzații de viol. Scopul controlului îl constituie clarificarea demersurilor realizate de la formularea plângerii și până în data de 12 iunie 2020, în special în ceea ce privește actele referitoare la persoana vizată de acuzații”, a transmis luni procurorul general Gabriela Scutea, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

„Indiferent de vârsta persoanei vătămate, luarea în mod imediat a tuturor măsurilor investigative specifice anchetării infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale este imperativă. Aceasta se aplică deopotrivă în cauzele în care urmărirea este efectuată de către procuror sau în cele în care procurorul supraveghează activitatea poliției judiciare. De aceea, pentru un cadru complet al constatărilor și pentru realizarea atribuțiilor de conducere a activității poliției judiciare, am solicitat și IGPR efectuarea verificărilor la nivelul subunităților acestuia.

Voi continua să acționez în vederea îndrumării din partea PÎCCJ, în condițiile legii, a colegilor procurori, pentru stabilirea unor practici unitare în investigarea infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale cu victime minore, precum și pentru realizarea controlului ierarhic de către procurorii cu funcții de conducere, în scopul aflării adevărului, cu rol activ”, a mai precizat Gabriela Scutea.

Cazul a cutremurat România în ultimele zile: o tânără de 17 ani a fost incendiată de un criminal care, deși curmase în trecut viețile a cinci oameni, era în libertate. Victima se află în stare gravă la Spitalul Grigore Alexandrescu din București, cu arsuri pe 90% din suprafața corpului.

Tânăra ceruse ajutor autorităților cu câteva zile înainte, reclamând că a fost violată, o faptă care, spun autoritățile, nu s-a confirmat. A fost plasată totuși într-un centru de asistență socială, însă a fost scoasă de acolo chiar de familie, deși familia știa că fata are probleme cu fostul deținut.

În plus, fostul deținut era monitorizat de poliție, pentru că venise din Olanda și era în autoizolare. Cu toate acestea, a putut ieși nestingherit pentru a veni să-i dea foc fetei.

Condamnat pe viață pentru cinci crime, Ion Cristian Turnagiu a fost eliberat anul trecut pentru bună purtare. Instanța de control judiciar a apreciat că Turnagiu "și-a format și consolidat o atitudine corectă față de valorile sociale, față de ordinea de drept și față de regulile de conviețuire socială", potrivit motivării tribunalului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22