Procurorul general: există conflict de competență între Secția Specială și Secția Judiciară

Laurentiu Gheorghe | 16.05.2019

Procurorul general al României anunță că există un conflict de competență între Secția Specială și cea Judiciară a Parchetului General după ce Gheorghe Stan a retras două apeluri în dosare importante.

Pe aceeași temă

Este vorba despre retragerea unor apeluri de pe rolul instanței de către SIIJ. Bogdan Licu anunță că a cerut ambelor părți câte un referat, pornind de la dosarul judecătorului Damian Dolache, unde instanța a dispus sesizarea CCR privind competența Secției.

„Apelul de care spuneti a fost retras in urma cu mai mult timp, două săptămâni. Eu ma aflu intr-un conflict competenta intre procurorul de sentina si SIIJ, care a retras apelul. Am cerut ambelor parti un referat care sa curprindă motivele si voi decide mai departe", a declarat Bogdan Licu, la finalul unei întâlniri cu ministrul interimar al Justiției, Ana Birchall.

O altă cauză în care SIIJ a cerut retragerea apelului iar procurorul de ședință s-a opus si a cerut sesizarea CCR este cea in care este judecat Viorel Hrebenciuc.

Se confirmă astfel, informația oferită de G4Media.ro, citând surse din magistratură, conform căreia Bogdan Licu i-a cerut șefului Secției Speciale să comunice „de îndată, în copie, lucrarea care a stat la baza deciziei de a emite adresa către Înalta Curte de Casație și Justitie și motivele care, în opinia sa, ar justifica retragerea apelului”, din dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

În cel de-al doilea document, consultat de G4Media.ro, se solicită un raport cu privire la alte dosare în care SIIJ intenționează să declare sau să retragă apelul.

„Vă solicităm să ne comunicați cauzele în care intenționați să exercitați sau să retrageți căile de atac (ordinare/ extraordinare), atât în cauzele preluate (aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitive anterior operaționalizării secției potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 90/2018), cât și în cauzele instrumentate originar de către secție”, se arata în cea de-a doua adresă trimisă secției speciale.

Procurorul general îi cere, de asemenea, șefului SIIJ ca răspunsul să cuprindă datele de identificare a cauzelor și, în special „analiza de legalitate și temeinicie care ar justifica exercitarea căii de atac, respectiv, motivele care ar determina retragerea căii de atac.” Conform aceleiași adrese, Stan este somat de Licu să trimită raportul de îndată.

La niciuna dintre aceste adrese, nu s-a primit deocamdată răspuns după cum declara joi chiar procurorul general.

Temeiurile legale invocate de procurorul general sunt: articolul 132 alin. 1 din Constituție, articolul 62 alin. 1 și articolul 65 din Legea nr. 304/2004, Decizia Curții Constituționale nr. 33/2018 (paragrafele 149 și 150) conform cărora procurorii își desfășoara activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, iar procurorul șef al Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție este subordonat procurorului general al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție și dispozițiile art. 415 alin. 3 din Codul de Procedură Penală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22