Procurorul Gheorghe Stan a fost desemnat de plenul CSM, șeful Secției de investigare a magistraților

Laurentiu Gheorghe | 28.01.2019

Procurorul Gheorghe Stan zis Geani, actualul adjunct interimar de la Inspecţia judiciară, a fost validat de plenul CSM la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Pe aceeași temă

Stan a fost validat cu 11-5 și 3 voturi nule. Surse din cadrul CSM au declarat pentru G4media că inclusiv fostul vicepreşedinte al CSM, procurorul Codruţ Olaru, a votat pentru Stan. Olaru nu a confirmat sau infirmat până la această oră informaţia.

Decizia de validare a lui Gheorghe Stan la şefia SIIJ vine după o şedinţă tensionată în care judecătoarea Adrea Chiş a cerut anularea concursului prin care Stan a fost desemnat câştigător pe motiv că din comisia de selecţie a lipsit reprezentantul Secţiei pentru procurori a CSM.

Cine este Gheorghe Stan

El a devenit cunoscut după ce a Inspecţia judiciară (IJ) a început hărţuirea procurorilor care au instrumentat dosare precum Laura Codruţa Kovesi, Marius Iacob, George Popovici, Paul Dumitriu, Marius Bulancea şi alţi şefi din DNA. Recent, IJ i-a trimis în judecată disciplinară şi pe procurorii militari care instrumentează dosarul 10 August.

Stan este considerat în sistemul de justiţie drept omul de încredere al Oanei Schmidt Hăineală, fost preşedinte al CSM şi fost şef al Corpului de control al ministrului Justiţiei Tudorel Toader.

Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO au recomandat României să renunţe la înfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, văzută ca un instrument de presiune şi intimidare la adresa acestora.. Recent, mai multe asociaţii ale magistraţilor au cerut instanţelor de judecată să sesiseze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu nerespectarea de către România a recomandărilor Comisiei Europene din cadrul MCV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22