Producători: Accizarea sucurilor cu zahăr are ca unic scop creșterea încasărilor la buget

Dora Vulcan | 01.08.2019

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare spune că nu a fost anunțată de intenția Guvernului de acciza sucurile cu conținut sporit de zahăr și că singurul scop e acoperirea golurilor din buget.

Pe aceeași temă

"Considerăm că această măsură ar fi discriminatorie și disproporționată, iar unicul său scop pare să fie creșterea încasărilor la bugetul de stat. Inițiativa reprezintă o suprataxă ce va afecta direct consumatorul român", spun reprezentanții asociației.


"În urmă cu patru luni, aceeași majoritate parlamentară a respins prin vot în plen o inițiativă similară a USR de taxare suplimentară a băuturilor răcoritoare. Respingerea a fost motivată de faptul că măsura era discriminatorie. ANBR consideră că taxa este ineficientă din cauza impactului negativ în economie și pentru că nu generează schimbări care să ducă la îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Totodată taxa este discriminatorie pentru că băuturile răcoritoare reprezintă în medie, doar 3% din aportul caloric zilnic al unui adult", amintește Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare.

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare precizează că a inițiat deja demersuri "pentru a relua discuțiile cu reprezentanții autorităților privind efectele nefaste ale aceste inițiative pentru economia românească: creșterea prețurilor la raft cu până la 90%, scăderea semnificativă a contribuțiilor (impozit pe profit, taxe salariale) la bugetul statului, disponibilizări și creșterea inflației. Foarte important, va fi afectat întregul lanț valoric al acestui sector economic, care are peste 60.000 de angajați, de la fermierii români ce cultivă sfeclă de zahăr, la producătorii de materii prime și echipamente și până la distribuitori și magazine".

"Studiile de specialitate, fie că vorbim despre studii ale Comisiei Europene sau ale Organizației Mondiale a Sănătății, confirmă faptul că un stil de viață sănătos este încurajat în primul rând prin programe de educație și informare și nu prin taxare suplimentară. Astfel, taxa pe băuturi răcoritoare este unul din cele mai puțin eficiente instrumente, nefiind inclusă pe lista de recomandări de către Organizația Mondială a Sănătății. De altfel, această taxă nu și-a dovedit efectele în țările în care a fost implementată. De exemplu, în Danemarca s-a renunțat în 2014 la taxarea băuturilor răcoritoare cu zahăr, pentru că nu s-au constatat efecte benefice pentru sănătatea populației, iar industria băuturilor răcoritoare, precum și cele conexe, au fost afectate pe termen lung", adaugă reprezentanții asociației.

Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare este membru ROMALIMENTA (Federația Patronală din Industria Alimentară) și UNESDA (Uniunea Europeană a Asociațiilor Producătorilor de Băuturi Răcoritoare).

Guvernul Dăncilă urmează să dea luni o ordonanță de urgență cu șapte măsuri economice menite a astupa gaura de la buget și care privesc mărirea accizelor la țigări și sucurile cu zahăr, înghețarea angajărilor la stat și impozitarea anumitor pensii speciale, scrie Europa liberă care citează surse din Ministerul de Finanțe.

Introducerea taxei pe zahăr din răcoritoare urmează să fie comunicată de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pe motiv că își propune descurajarea consumului de băuturi considerate nesănătoase.

Astfel, pentru băuturile care conțin între 5-8 grame de zaharuri la 100 de ml, acciza o să fie de 0,8 de lei pe litru, ceea ce va duce la majorarea prețului pentru băuturile răcoritoare cu un leu pe litru.

Consumul de astfel de băuturi este de 80 de litri pe an iar Ministerul Finanțelor estimează că prin impozitarea lor vor fi aduse la buget 320 de milioane de lei.

Pe primele șase luni deficitul este de 1.94% din PIB, iar până la finele anului nu trebuie să treacă de 3%. Ținta de deficit anunțată la începutul anului este de 2.76%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22