Produsele culturale, vizate de o noua taxa. Parlamentul pregateste Timbrul Cultural

T.d. | 16.02.2015

Pe aceeași temă

Un proiect de lege adoptat de Senat prevede institutirea Timbrului Cultural. Noua taxa urmeaza a se aplica oricarui produs cultural din Romania – carte, teatru, concerte etc. –, iar sumele astfel obtinute ar urma sa mearga catre “uniunile si organizatiile de creatori”.

Proiectul de lege a fost initiat de 84 de deputati si senatori din mai multe partide (PSD, PNL, PDL, PP-DD si UDMR) si a fost adoptat in Senat pe 8 decembrie 2014, potrivit Adevarul.

Ulterior, pe 15 decembrie 2014, initiativa a intrat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, pentru ca pe 3 februarie sa primeasca aviz de la Comisia Juridica.

Noua taxa, daca va intra in vigoare, ar urma sa fie aplicata “în vederea susţinerii şi dezvoltării culturii naţionale în diversele ei forme de exprimare artistică: literatură, cinematografie, teatru muzică, folclor, arte plastice arhitectură, divertisment, în scopul protejării şi conservării moştenirii culturale, dezvoltării creativităţii contemporane, promovării valorilor culturale, se instituie timbrul cultural”, dupa cum arata primul paragraph din proiectul legislativ.

Timbrul literar urmeaza sa fie aplicat fiecarei carti inainte ca aceasta sa ajunga in librarii, pe acelasi sistem pe care functioneaza timbrele pentru tigari si bauturi alcoolice.

Concret, din pretul unei carti de 10 lei, 70 de bani merg la autor, 90 de bani – la stat, iar sumac ea mai mare, de 1 leu, la uniunile de creatori cu activitate privata.

Marile edituri au contestat deja initiativa.

In plus, daca va intra in vigoare, timbrul va afecta orice bilet de intrare la spectacol, concert, muzeu, film, expozitie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22