Profesorii intra in greva generala si boicoteaza tezele unice

Fara Autor | 30.04.2009

Pe aceeași temă

Sindicaliştii din Educaţie au decis joi să organizeze o grevă generală în zilele de 5, 13 şi 21 mai, atunci când erau programate tezele unice. Greva de trei zile este valabilă pentru tot personalul, iar elevii nu vor putea susţine testele respective. Decizia a fost luată de liderii de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Alma Mater, Federaţia Educaţiei Naţionale şi Spiru Haret, ai caror membri au decis in proportie de 80% sa boicoteze tezele cu subiect unic. Dupa acest anunt urmeaza o intilnire intre sindicalisti si presedintele Traian Basescu la palatul Cotroceni, in prezenta primului ministru.

Aproximativ 80% dintre cadrele didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) vor boicotarea tezelor cu subiect unic. Liderul FSLI, Aurel Cornea, a declarat ca acest lucru ar duce la schimbarea formei de evaluare stabilita de Ministerul Educatiei, informeaza Mediafax.

Liderii celor patru federatii din Educatie s-au intalnit, joi, la sediul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, pentru a analiza rezultatele referendumului printre sindicalistii referitor la declansarea actiunilor de protest si pentru a lua o decizie cu privire la acestea. La intalnire participa liderii celor patru federatii sindicale din Educatie - FSLI, "Alma Mater", FEN si "Spiru Haret" - si reprezentanti din teritoriu.

Aurel Corea, liderul FSLI, a declarat că de "situaţia gravă" din Educaţie se fac răspunzători Guvernul Boc, Parlamentul şi politicenii care "au bulversat întreg sistemul de învăţământ", potrivit Mediafax.

Sindicaliştii mai spun că greva generală din zilele de 5, 13 şi 21 mai va duce la blocarea anului şcolar, deoarece tezele nu vor mai avea loc, iar elevii nu vor mai putea fi admişi la liceu.

Profesorii speră ca Executivul să ia măsuri, astfel încât să nu se ajungă şi la boicotarea examenelor de bacalaureat, care ar duce la imposibilitatea prezentării la examenele de intrare la facultate.

Aproximativ 426.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a ar trebui să participe la sesiunea de teze cu subiect unic din semestrul al doilea al anului şcolar. Pe data de 5 mai era programată teza la "Limba şi literatura română", pe 13 mai cea de la "Matematică", iar pe 21 teza de la "Istorie" sau "Geografie".

Disponibilizări sau salarii mai mici

Potrivit sindicaliştilor, diminuarea bugetului pentru Educaţie va duce la disponibilizări sau la micşorarea salariilor din învăţământ cu 2-8%, putând ajunge chiar până la 20%, deoarece inspectoratele şcolare trebuie să se încadreze în noul buget.

Inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti trebuie să comunice, până astăzi, măsurile pe care le vor lua pentru a se încadra în cheltuielile de personal.

Cheltuielile de personal din învăţământ au fost stabilite după rectificarea bugetară la 13,8 miliarde de lei, cu un miliard de lei mai mult decât în 2008. Totalul cheltuielilor bugetare cu personalul a scăzut de la 43,3 miliarde de lei la 41,5 miliarde de lei.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, susţine că salariile profesorilor nu vor scădea, chiar dacă în prima parte a anului trecut aceştia nu au beneficiat de majorări salariale. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ieri că salariile din Educaţie nu vor scădea şi că nu se vor face disponibilizări.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22