Prognoză: În septembrie, între 2.600 și 8.300 de cazuri noi de Covid pe zi, și până la 4.200 la ATI

Laurentiu Gheorghe | 20.07.2020

O modelare a evoluției pandemiei de Covid-19 arată că până pe 19.09 în România ar putea să se înregistreze 2.600 de cazuri pe zi și 1.500 internați la ATI dacă indicele de transmisibilitate nu va scădea.

Pe aceeași temă

Dacă indicele de transmisibilitate ar crește, în același ritm ca în ultimele două săptămâni, pe 19 septembrie România ar putea înregistra peste 8.300 de cazuri pe zi, peste 124.000 de cazuri active din care 4.200 de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă.

Investigațiile statistice și epidemiologice au fost făcute de către statisticianul Valentin Pârvu și de către dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie și publicate pe platforma graphs.ro

„Proiecțiile pentru următoarele 2 luni, până pe 19 Septembrie, au fost făcute folosind datele publice disponibile până la 18 Iulie. În ultimele 2-3 săptămâni s-au schimbat procedeele de externare a pacienților (pacienți sunt externați după 10 zile dacă rămân asimptomatici), iar unii pacienți au început să fie externați la cerere. Aceste schimbări au dus la o scădere a numărului de pacienți activi (estimați acum la cazurile noi din ultimele 22 zile față de 25 zile cât erau în urmă cu o luna). De asemenea, au dus la o creștere a numărului de cazuri noi. Această se datorează, în parte, numărului crescut de persoane contagioase prezente în populație, și posibil datorită creșterii transmisibilitatii”, se arată în lucrarea publicată.

„Este de asemenea recunoscut faptul că atunci când epidemia este în creștere, numărul de internați ATI este un indicator care întârzie cu câteva zile față de evoluția cazurilor noi (creșterea ATI din valul 2 a început în jur de 11 Iunie, pe când cazurile noi au început să crească din prima săptămâna din Iunie). Internații ATI au fost estimați pentru această proiecție la 3.4% din pacienții activi din urmă cu 8 zile (pacienții activi au fost estimați a fi pacienții cumulați pe 22 zile)”, potrivit autorilor.

Potrivit acestora, numărul bazal de reproducție efectiv s-a aflat în general în jur de 1.1 de la începutul lunii Iunie. Au existat creșteri periodice la 1.2, și scăderi temporare în jur de 1 datorate raportărilor mai mici de Duminică/Luni.

Dacă indicele de transmisibilitate Rt rămâne în jur de 1.1, un număr de aproximativ 2604 cazuri noi vor apărea pe 19 Septembrie. Numărul de internați AȚI în acel moment este estimat în jur de 1578. Pentru scenariul mai grav cu Rt = 1.2, numerele ar fi și mai mari.

Autorii susțin că „este puțin probabil că transmisibilitatea să scadă semnificativ fără măsuri. În general, măsurile considerate pot fi luate fie la nivel regional, fie la nivel național”.

În lucrarea publicată cei doi autori oferă și o serie de recomandări pentru autorități, o listă de măsuri preventive ce s-ar putea aplică la nivel de țară și la nivel local.

„Pentru proiecția de R 1,1 si pentru zonele afectate intens recomandam următoarele masuri locale sau regionale/județene în funcție de situație, care sa se adauge celor naționale”, spune autorii.

Masuri locale/regionale propuse:

  • Limitarea numărului maxim de persoane în grup la 10 in județele/localitățile afectate.

  • Supravegherea transportului public inclusiv a celui pe căile ferate pentru respectarea cu strictețe a masurilor de distanțare fizica si a portului măștii de protecție iar acolo unde este posibil. Nedepășirea unui număr de maxim 10 călători într-un vehicul de transport în cazul călătoriilor care depășesc ca timp 15 minute.

  • Recomandare de a sta acasă - cu excepții pentru sport, obținere alimente, si alte ieșiri esențiale.

  • Restricții de călătorie intre orașele/regiunile afectate si restul tarii.

  • Protocol de testare cu PCR - testare pentru toti simptomaticii si pentru toți contactai celor pozitivi.

  • Anchete epidemiologice - trasabilitate completa și exhaustiva pentru toate cazurile identificate cu stabilirea clusterelor epidemiologice prin diagnostic molecular - secvențiere genomică completă – utilizarea epidemiologiei moleculare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22