Proiect: Cine refuză programele de prevenție plătește tratamentul. Chiar și pentru cancer

Iulian Popescu | 06.02.2016

Un proiect de lege ce prevede că românii care au refuzat să participe la programele de prevenție vor fi obligați să suporte din propriile buzunare cel puțin o parte din costurile de tratament ale unei boli, indiferent că este vorba de cancer, a stârnit revolta pe canalale sociale.

Pe aceeași temă

 

128 de senatori şi deputaţi, de la PNL, PSD, UDMR şi minorităţi au depus o iniţiativă legislativă care prevede apariţia unui Program Naţional de Prevenţie. Proiectul a fost inițiat de Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga și Horia Cristian, și unele prevederi pe care le conține au determinat comentarii foarte dure pe canalele sociale.

 

Pacienta cu cancer mamar depistat în stadiul 3, obligată să plătească "costurile curative"

 

De exemplu, o pacientă cu cancer mamar depistat în stadiul 3 care a refuzat participarea la programele de depistare prin mamografie poate fi obligată să suporte o contribuție la costurile curative în cuantum de 10% sau 20%, dar fără a depăși anumite limite care se stabilesc prin contractul-cadru.

 

De asemenea, un pacient cu hipertensiune arterială care a refuzat să se prezinte la controlul medical, solicitat de medic, poate fi obligat să suporte nu doar 50% din costul tratamentului, ci 50% din toate costurile de diagnostic și tratament, inclusiv concediile de boală determinate.

 

“Intenția noastră este aceea de a crea inițial un mecanism de bonificații care să fie coroborat, în primă etapă, cu acțiuni susținute de informare a beneficiarilor despre măsurile de prevenție.

Într-o etapă ulterioară, probabil într-un termen rezonabil de 5 ani, să fie implementate și aplicate măsurile penalizatoare", spun inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Agenția Națională de Prevenție în Sănătate

 

Toate acestea sunt cuprinse în Proiectul privind prevenția, prevenție ce se va desfășura în baza unei politici și a unei strategii pe termen mediu și lung sub forma unui program național de prevenție multianual, care are subprograme anuale, scrie Realitatea TV.

 

Politica, strategia și programul se aprobă de Guvern, la propunerea Agenției Naționale de Prevenție în Sănătate, o entitate care se înființează prin această lege, care urmează să se ocupe de acest domeniu, sub conducerea Ministerului Sănătății.

 

Finanțarea acestor programe ar urma să se facă de la bugetul de stat, iar sumele alocate nu pot fi mai mici decât 10% din fondurile publice alocate sistemului național de sănătate. Proiectul de lege prevede că toți cetățenii români, precum și rezidenții legali au dreptul de a beneficia de programele, măsurile și acțiunile de prevenție, indiferent de calitatea lor de asigurat.

 

Stimulente financiare pentru cei sănătoși și care demonstrează practicarea unui sport

 

Toți beneficiarii programelor care contribuie activ la menținerea sănătății lor pot beneficia de stimulente financiare din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii.

 

Persoanele care doresc să beneficieze de aceste stimulente financiare trebuie să îndeplinească cumulativ două condiții: să prezinte o stare bună de sănătate sau, după caz, să demonstreze că respectă întocmai recomandările medicului și să demonstreze practicarea activă a unui sport, prin participarea la competiții sportive.

 

Orice cetățean are dreptul de a refuza participarea la programele de prevenție, dar, în acest caz, spune proiectul de lege, poate suporta, parțial sau în totalitate, costurile tratamentului.

 

 "Sau, altfel spus, (poate — n.r.) să refuze vaccinarea sau participarea la programele de diagnostic precoce, dar, totodată, prin contractul-cadru se poate impune asiguraților să suporte parțial sau total costurile tratamentelor bolilor care ar fi putut fi prevenite. Astfel, asigurații pot să suporte costurile unor tratamente care altfel ar fi fost în totalitate gratuite."

 

Val de critici. PNL încearcă să se explice

 

Redăm, în continuare, punctul de vedere remis Realitatea TV de către Eugen Nicolăescu, în care menţionează că  "proiectul de lege pentru prevenţia în sănătate solicită ca şi cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de sănătatea lor":

 

"Proiectul de Lege privind prevenția în Sănătate prevede ca cetăţenii să fie informaţi, să primească gratuit aceste servicii de prevenţie ca un drept şi o responsabilitate a statului român faţă de ei, dar solicită ca şi cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de propria sănătate", se arată în comunicat.

 

Mai mult, se precizează că dacă pacienţii "se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor"

 

"De aceea, cetăţenii pot refuza, potrivit prevederilor din proiectul de lege, în scris, serviciile de prevenţie, însă în cunoştinţă de cauză, fiind avertizaţi că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor. Aceasta va fi opțiunea fiecărui cetăţean în parte după ce a fost informat şi el a decis cum este mai bine pentru el. Toate aceste aspecte se vor regăsi în normele de aplicare care se vor dezbate public cu cât mai mulţi cetăţeni, asociaţii ale pacienţilor şi profesionale şi se vor identifica soluţiile cele mai potrivite pentru fiecare caz în parte".

 

Nicolăescu mai spune că este pentru prima dată când va exista o Lege a prevenţiei în Sănătate pentru toţi cetăţenii, asiguraţi sau nu:

 

"Este foarte important faptul că, pentru prima dată, vom avea o Lege a prevenţiei în Sănătate pentru toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt sau nu asiguraţi. Programele de prevenţie vor fi finanţate din bugetul de stat şi nu din banii asiguraților - ceea ce este corect, echitabil şi vor rămâne mai multe fonduri pentru asiguraţi, contribuabilii la fondul de asigurări de sănătate. Legea va prevede că 10% din totalul fondurilor de sănătate dintr-un an să se regăsească în alocări din bugetul de stat pentru prevenţie, adică peste 600 de milioane de euro.

Pentru aplicarea legii, echipele de medici și profesionişti în sănătate publică vor elabora norme de aplicare astfel încât să se ia în considerare specificul riscurilor de natură medicală, patologiilor din România, condiţiilor de logistică, condiţiilor din diverse zone ale ţării, în aşa fel încât toţi cetăţenii să beneficieze de servicii de prevenţie. Întrucât se utilizează fonduri publice, este nevoie ca acestea să fie gestionate şi administrate corect în favoare cetăţenilor români", se mai arată în comunicatul semnat Eugen Nicolăescu, liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

 

Și ministrul Sănătății a făcut o afirmație ce a fost sancționată aspru pe rețelele sociale

 

Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a reusit si el, saptamana trecuta, sa starneasca aspre critici pe retelele sociale dupa ce a declarat intr-un interviu ca sistemul de sanatate autohton este peste media societatii si i-a sfatuit pe romani sa "munceasca ca afara" daca vor "o tara ca afara".

 

"Daca ar fi sa raportez sistemul de sanatate la ansamblul societatii, as spune ca e peste medie. Dar criticam fara sa ne uitam la noi insine, fara sa ne gandim la ce ne raportam.

E foarte usor sa te raportezi la un sistem frumos, pe care il vezi la televizor, si la performantele lui extraordinare, fara sa te gandesti cat costa acel sistem. Nu ma refer doar la banii pentru dotari, ci si la banii pentru formarea specialistilor. Scoala costa, medicina costa direct, prin plata, sau indirect, prin taxe. Acesta e adevarul.

Sistemul este finantat corespunzator posibilitatii Romaniei din 2016 de a-l finanta si corespunzator sistemului de valori in functie de care impartim din sacul comun. Potrivit sistemului de valori din 2016 atata consideram ca trebuie sa platim pentru sanatate", a declarat Achimas-Cadariu într-un interviu acordat pentru Ziare.com.

 

"Aceasta este realitatea si trebuie sa ne raportam la ea, asa cum e ea, nu asa cum am vrea-o. Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!", adauga ministrul.

 

Afirmatiile ministrului au stârnit furia unor utilizatori ai retelelor sociale, fiindca exista probleme ale sistemului de sanatate care ar fi putut oferi servicii mai bune la același buget - achiziții la prețuri umflate, investiții ineficiente etc.

 

ALDE cere demisia ministrului

 

Speculând reacția de pe aceste rețele, ALDE a profitat pentru a cere demisia ministrului: "Primul ministru ar trebui sa aiba in vedere schimbarea imediata din functie a domnului ministru Patriciu Achimas-Cadariu", se spune intr-un comunicat al ALDE.

 

"Alianta Liberalilor si Democratilor considera intolerabile declaratiile ministrului Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu, conform carora sistemul sanitar romanesc este peste media societatii romanesti si daca 'Vrem o tara ca afara? Perfect, hai sa muncim ca afara!'", se arata intr-un comunicat al ALDE, scrie Hotnews.

 

Potrivit vicepresedintei ALDE, Gratiela Gavrilescu, citata in comunicat, "aceste declaratii ale ministrului Sanatatii sunt jignitoare la adresa poporului roman".  "Mi se pare incalificabil modul de gandire al ministrului Patriciu Achimas-Cadariu. Sunt revoltata in primul rand ca roman, iar ca parlamentar si membru al Comisiei pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor solicit demisia ministrului Sanatatii!", declara Gavrilescu.

 

Declaratia ministrului Sanatatii "nu face altceva decat sa fie in linia declaratiilor altor ministri ai Guvernului Ciolos care si-au aratat dispretul fata de Romania si de romani", mai spune Gratiela Gavrilescu.

 

"Dupa ce ministrul Finantelor Publice, doamna Anca Paliu Dragu, i-a indemnat pe romani sa munceasca si pe doi lei, pentru ca asa se practica in alte state, iar ministrul Tineretului si Sportului, doamna Elisabeta Lipa, a interzis intonarea imnului de stat al Romaniei la competitiile sportive interne, a venit randul domnului Patriciu Achimas. Este inadmisibil ca un tehnocrat, un ministru care a practicat chiar el meseria de doctor sa isi arate dispretul fata de societatea romaneasca. Dupa domnul ministru, romanii au sistemul sanitar pe care il merita, deoarece muncesc prea putin. As vrea sa propun romanilor un exercitiu de imaginatie, dar si celor din spectrul politic: daca era un ministru al Sanatatii numit politic, cat credeti ca mai ramanea in functie pentru o asemenea declaratie jignitoare la adresa romanilor?", arata vicepresedinta ALDE.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22