Proiect de lege ce impune intonarea imnului național la anumite competiții sportive

Iulian Popescu | 13.02.2016

La Camera Deputaților a fost depus, de către lideri ai PSD, un proiect de lege ce impune intonarea imnului național pe stadioane și alte baze sportive cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale de nivel național, etapele finale, pentru toate categoriile de vârstă.

Pe aceeași temă

 

Proiectul de lege, semnat de deputații Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea, Marian Neacșu, Florin Pâslaru, Florin Iordache și de senatorii Gabriela Firea și Mihai Fifor, extinde obligativitatea intonării imnului național.

 

Proiectul prevede că legea privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice se completează cu următorul articol: "Imnul național se intonează pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale, de nivel național, etapele finale, pentru toate categoriile de vârstă".

 

Potrivit expunerii de motive, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a solicitat Parlamentului amendarea legii.

 

"Imnul național reprezintă un simbol al identității naționale cu influență directă asupra mentalității generale și cu un rol foarte important în formarea și educația copiilor și tinerilor și constituie una din cele mai elevate formule de afirmare și cultivare a sentimentului de mândrie națională bazat pe tradiție, respect al valorilor și excelență", spun inițiatorii în expunerea de motive.

 

"Prezenta completare a legislației are ca scop să contribuie la întărirea sentimentului competitorilor sportivi, de orice vârstă, de apartenență la un mediu sigur, protector, lipsit de discriminări sau tensiuni sociale — statul român", spun inițiatorii proiectului,  citați de România TV.

 

Proiectul vine după scandalul în centrul căreia s-a aflat Elizabeta Lipă, ministrul Tineretului și Sportului.  Totul a pornit pe 7 ianuarie 2016 când, la Sfântul Gheorghe, s-a disputat partida de handbal dintre Sfântul Gheorghe și Universitatea Cluj. Sportivele clujence au continuat să se antreneze în timpul intonării imnului secuiesc, iar publicul maghiar din sală a început să le jignească.

 

Ca reacție, pentru a nu mai exista astfel de incidente pe terenurile de sport, Lipă a trimis o circulară instituțiilor sportive din țară prin care se invoca o hotărâre de guvern mai veche, și preciza că intonarea Imnului Național este interzisă în cadrul competițiilor interne.

 

Totul s-a transformat într-un scandal de proporții, ministrul Lipă fiind acuzat pe rețelele sociale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22