Proiect de OUG: Șefii consiliilor județene sa fie aleși indirect din rândul consilierilor județețeni

Laurentiu Gheorghe | 27.01.2020

Șefii de Consilii Județene vor fi aleși din rândul consilierilor județeni și nu direct, potrivit unui proiect de OUG publicat pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Pe aceeași temă

„​Alegerea directă a președinților consiliilor județene, în același registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezintă o afectare gravă a statutului constituțional și legal al acestora din urmă, prin dezvoltarea conceptului de «supra-primar»”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Astfel, Guvernul va supune aprobării în următoarea ședință de guvern ordonanța de urgență prin care alegerea președintelui consiliului județean va fi realizată în mod indirect, prin votul consilierilor județeni, din rândul acestora.

Vara trecută, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia președinții de consilii județene urmau să fie aleși prin vot uninominal.

La vremea respectivă președintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.

Textul intergal al proiectului de OUG poate fi gasit AICI.

Prin adoptarea OUG, Guvernul Orban răspunde și unei solicitări a USR care a anunțat că printre amendamentele pe care le va depune la proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi pentru care Guvernul își va angaja răspunderea va fi și revenirea la alegerea președintelui de consiliu județean în două tururi de scrutin.

Însă poziției USR s-au raliat și Pro Romania, ALDE și PMP care cer la rândul lor alegerea președinților de Consilii Județe în două tururi.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a explicat de dorește ca și președinții de consilii județene să fie aleși de cetățeni în două tururi: „În mod clar, amendamentul PMP pentru această inițiativă vizează ca președintele Consiliului Județean să fie ales exact așa cum propunem să fie aleși și primarii, în două tururi, așa cum este ales președintele României. Credem că și președintele județului, președintele CJ trebuie să fie ales tot prin vot direct de către cetățeni și tot în două tururi, pentru a avea legitimitate și susținere totală din partea comunității. Deci mi se pare absolut firesc ca așa cum cerem ca primarii să fie aleși în două tururi și președintele CJ să fie votat de toți cetățenii, tot în două tururi”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22