Proiect PNL cu susținere PSD:funcționarii publici inculpați să fie absolviți de suspendare

Dora Vulcan | 01.03.2017

Senatorul PNL Raducu Filipescu a depus un proiect legislativ care abroga un articol din Statutul functionarilor publici pentru ca acestia sa nu mai poată fi suspendati din functie la trimiterea in judecata.

Pe aceeași temă

Proiectul este semnat si de senatorul PSD Eugen Teodorovici si de senatorul UDMR Cseke Attila-Zoltan, iar Dragnea  a declarat ca PSD va sustine si el proiectul. 

 

 

 

Articolul pe care il abroga proiectul legislativ din Legea privind Statutul Functionarilor Publici:

 

Art. 94

 

(1)Raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii:

 

m)in cazul in care s-a dispus trimiterea in judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura celor prevazute la art. 54 lit. h);

 

Acesta prevede:

 

Art. 54 lit. h)nu a fost condamnata pentru savarsirea unei infractiuni contra umanitatii, contra statului sau contra autoritatii, infractiuni de coruptie si de serviciu, infractiuni care impiedica infaptuirea justitiei, infractiuni de fals ori a unei infractiuni savarsite cu intentie care ar face-o incompatibila cu exercitarea functiei publice.

 

In expunerea de motive, initiatorii afirma ca este nevoie ca Statutul functionarilor publici sa fie pusa in acord cu Codul Muncii, cu Statutul alesilor locali si cu Legea administratiei publice locale. Potrivit acestora, articolul incalca "principiul prezumtiei de nevinovatiei instituit de Codul Penal; in virtutea acestei prezumtii, acela impotriva caruia a fost declansat un proces penal este prezumat nevinovat pana la dovedirea vinovatiei intr-un proces public, cu asigurarea garantiilor dreptului de aparare."

 

Proiectul a fost depus marti la Senat, iar initiatorii au cerut dezbaterea in procedura de urgenta, informează Hotnews.ro.

 

O primă reacţie la iniţiativa liberalului Răducu Filipescu a venit din partea liderului PSD.

 

 

 Liviu Dragnea este de acord cu propunerea: ”trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie”

 

 

"Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu principiul de prezumţie a nevinovăţiei. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susţinem", a răspuns liderul PSD.

 

 

Articolul pe care Filipescu il doreste abrogat a fost declarat constitutional. Mai exact, Curtea Constitutionala a respins, in aprilie 2015, ca neintemeiata o sesizare de neconstitutionalitate privind exact art. 94 alin (1) lit. (m).

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22