Proiectul care interzice cumulul pensie-salariu la stat, în dezbatere publică. Ce excepții sunt

Redactia | 12.03.2021

Proiectul de lege prin care va fi interzis cumulul pensiei cu salariul la stat va fi pus în dezbatere publică joi, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pe aceeași temă

Ea a precizat că aproximativ 35.000 de bugetari primesc și pensie, și salariu.

Prin acest act normativ, se va putea opta pentru rămânerea în activitate până la 70 de ani, cu condiția de a alege între pensie și salariu, în sectorul public.

„Este o opţiune pentru a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare. (...) Pe lângă faptul că rămâne persoană activă şi în câmpul muncii, există și posibilitatea de a avea un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare. Vorbim aşadar despre un drept şi de o obligaţie. Exercitarea acestui drept e stric la latitudinea angajatului. Legal, rămâne posibilitarea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire", a explicat Turcan.

Vor avea posibilitatea să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani atât angajații din sistemul public, cât și cei din sectorul privat. În sectorul public, celor care aleg să lucreze până la 70 de ani li se suspendă plata pensiei. Această regulă nu se aplică însă și celor din sectorul privat.

"În mediul privat, nu poate fi interzis acest drept. Angajatul care depășește vârsta legală de pensionare poate să cumuleze pensia și salariul. El este beneficiar al sistemului public de pensii, dar obține venituri în mediul privat", a afirmat Ministrul Muncii.

Vor fi însă și excepții, iar printre acestea se află cadrele didactice, membrii Academiei Române și aleșii statului. Vor avea posibilitatea să continue să lucreze până la 70 de ani și angajații din sectorul privat, dar în cazul acestora nu se suspendă pensia.
Principalele preveri ale actului normativ, prezentate de Turcan:

 • Dacă o persoană a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă apoi doreşte să revină asupra acestei decizii şi să se întoarcă la pensie, poate să facă lucrul acesta oricând între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare şi vârsta de 70 de ani.

 • Persoana care continuă activitatea poate să solicite şi recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul costând în majorarea punctelor anuale şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioada lucrată.

 • De asemenea, persoanele care au împlinit vârsta de pensionare şi doresc să se reangajeze şi să lucreze până la 70 de ani pot să facă lucrul acesta.

 • Legea li se aplică persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă sau raport de serviciu, aşadar şi pentru sistemul public, şi pentru sistemul privat.

 • Pentru persoanele care se află în funcţie printr-un act de numire, pentru a putea opta să lucreze până la vârsta de 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare.

 • Pentru sectorul public, continuarea activităţii se realizează în baza aceluiaşi contract de muncă sau raport de serviciu.

 • Tot în sectorul public, pentru continuarea activităţii nu este necesar acordul în prealabil al angajatorului.

 • Opţiunea continuării activităţii, după împlinirea vârstei legale de pensionare, are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi această măsură e una de echitate socială şi juridică.

 • Persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militare de stat sau beneficiari ai pensiilor de serviciu se pot încadra, potrivit legii, pe durata determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani.

Excepții

Vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei în momentul în care optează pentru activitate până la 70 de ani:

 • persoanele care beneficiază de drepturi de autor, în condiţiile Legii 8/1996,

 • personalul didactic prevăzut de legea educaţie naţionale,

 • persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, pentru că există o decizie a CCR,

 • membrii Academiei Române,

 • persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare a acestei legi sunt în exercitarea unui mandat, cu o perioadă prevăzută de lege (de exmplu, parlamentari, primari, consilieri).

Turcan a spus că excepţiile vizează tipuri de venituri, şi nu categorii profesionale, astfel că declarația premierului, care s-a poziţionat împotriva oricăror excepţii în proiectul de lege, este "în acord cu textul legii".

 • "Excepţiile legate de aplicarea acestei măsuri legislative - evident că noi am plecat în acest demers cu dorinţa de a face o lege constituţională, şi atunci în mod evident trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o perioadă definită de Constituţie.

 • (....) Am vorbit de tipuri de venituri câştigate. Aşadar, plata cu ora este exceptată, este exceptat tipul de venit din drepturi de autor.

 • (...) Declaraţia premierului (care s-a poziţionat împotriva oricăror excepţii în proiectul de lege, n.r.) este în acord cu textul legii şi cu ce am menţionat eu, în sensul în care noi facem excepţii nu pentru anumite categorii socio-profesionale, ci pentru tipuri de venit care pot fi acceptate în momentul în care, după vârsta de pensionare, alegi să lucrezi", a susținut Turcan.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22