Proiectul guvernului privind starea de alertă a fost modificat și în Comisia juridică a Camerei

Redactia | 13.05.2020

Comisia juridică a Camerei Deputaților a operat miercuri noi modificări semnificative față de cele făcute ieri de Senat la proiectul de lege privind instituirea stării de alertă.

Pe aceeași temă

Printre aceste modifică se află și cea care stabilește că instituirea stării de alertă are nevoie de acordul parlamentului dacă se instituie în cel puțin jumătate din țară.

În forma adoptată de Senat, încuviințarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii țări.

De asemenea, deputații juriști au introdus în lege un amendament care încalcă prevederi constituționale. Astfel, în proiectul de lege adoptat de Comisia juridică se statuează că actul normativ intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Constituția prevede însă că orice lege intră în vigoare după minimum 3 zile de la publicarea în monitorul oficial.

Deputații jurițti au reintrodus în proiectul de lege capitolul 3 al inițiativei guvernului, eliminat ieri de Senat, și care modifica OUG 21/2004 – actualul act normativ care reglementează starea de alertă.

Nu în ultimul rând, au mai decis deputații juriști, amenzile pentru încălcarea interdicțiilor impuse de autprități în timpul stării de alertă nu vor putea fi mai mari de 2.500 de lei.

Arafat și Anisie, interzis la comisie

Parlamentarii PSD din Comisia Juridică nu au permis miercuri participarea online a miniștrilor Monica Anisie și Violeta Alexandru și a secretarului de stat Raed Arafat la ședinta de azi în care se dezbate proiectul de lege transmis de Guvern pentru reglementarea instituirii stării de alertă, au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare.

În urma insistențelor, doar ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, i-a fost acceptată participarea.

Proiectul de lege inițiat de Guvern a intrat miercuri în dezbaterea comisiilor de specialitate, care vor întocmi un raport ce va fi supus votului plenului Camerei tot astăzi.

Marţi, Senatul a adoptat acest proiect, forma propusă de Guvern fiind modificată prin aprobarea mai multor amendamente propuse, în mare parte, de PSD. Când starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării, măsura trebuie încuviinţată de Parlament, au stabilit, printre altele, senatorii. În dezbaterile de la Cameră, deputaţii pot interveni, la rândul lor, în comisii şi plen, asupra textului şi modifica varianta adoptată de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional, potrivit Agerpres.

Proiectul are ca obiect instituirea, pe durata stării de alertă declarate în condiţiile legii, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare şi, după caz, graduale, în scopul protejării drepturilor la viaţă, la integritate fizică şi la ocrotirea sănătăţii, inclusiv prin restrângerea exerciţiului altor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22